		•	••••••	• -	
材料	话题	字数	主题语境	考点	
Text 1	问路	39	人与社会	获取具体的、事实性信息	
Text 2	购物	37	人与自我	获取具体的、事实性信息	
Text 3	工作	34	人与社会	获取具体的、事实性信息	
Text 4	旅游	36	人与自我	对所听内容做出推断	
Text 5	看病	29	人与自我	对所听内容做出推断	
Text 6	兴趣与爱	47	人与自我&人	理解说话者的意图、观点和态度	
	好		与社会	获取具体	的、事实性信息
Text 7	饮食与健	110		获取具体的、事实性信息	
	康		人与自我	获取具体	的、事实性信息
				对所听内	容做出推断
Text 8	消 <mark>除朋友</mark>	171	人与社会	获取具体的、事实性信息 对所听内容做出推断 对所听内容做出推断	
	的焦 <mark>虑</mark>				
				获取具体	<mark>的、事</mark> 实性信息
Text 9	社会热点	184	人与自我&人	获取具体的、事实性信息 获取具体的、事实性信息 对所听内容做出推断	
	(老人)		与社会		
Text 10	家人关系	171	人与自我	获取具体的、事实性信息	
				获取具体的、事实性信息	
				理解主旨要义	
疑问词的使用频率					
What	where	why	how	which	when
14	1	2	1	2	0

2021 年全国英语高考乙卷单题分析

本试卷共 858 词,主要围绕人与自我和人与社会的两大主题语境。出现的新变化是长对话 设题个数的变化。试题部分新的个数调整了为 523433,没有出现人物关系题。 Text 1 39 词 问路 人与社会

M: Excuse me, I got lost. I took a bus to city hall, but I can't find the place. (1)

- W: This is the concert hall, not city hall. To go there, you should take the bus at Grand Hotel over there.
- 1. What is the man doing?
 - A. Asking the way.
 - B. Giving directions.
 - C. Correcting a mistake.

【解析】事实细节题。根据男士的话"Excuse me, I got lost. I took a bus to city hall, but I can't find the place."可知该男士正在问路。故答案选 A 项。问路常见的表达 I'm lost. 我迷路了。 女士的回答从定程度上造成了干扰。"This is the concert hall, not city hall. 干扰项是纠正错 误。Correcting a mistake.""To go there, you should take the bus at Grand Hotel over there." 是在 指明方向 Giving directions. 该题用女士的行为作为干扰项。这就要求考生一定看清题目。

Text 2 37 词 购物 人与自我

M: Can I help you?

W: I'm looking for a size twelve dress. (2)

- M: Oh, let me see. An eight, a ten. Ah, you're lucky. I have the prettiest dress here in a twelve. Why don't you try it on?
- 2. What dress size does the woman want?

A. 8. B. 10. C. 12.

【**解析**】事实细节题。从女士的 "I'm looking for a size twelve dress." 可知选 C 项。男士说 的 "An eight, a ten."是为了给考生一定的干扰。

Text 3 34 词 工作 人与社会

W: Do you think you can take care of everything in the office today?

- M: No problem. Just go home and take a rest. (3) If there is anything I feel I cannot handle, I'll call you.
- 3. What is the woman likely to do?

A. Make a phone call.

- B. Handle the problem.
- C. Have a rest.

【解析】事实细节题根据男士的 "Just go home and take a rest." 可知女士接下来要做的事 情是休息, 故选 C 项。男士说的 "If there is anything I feel I cannot handle, I'll call you." 对应的干扰性选项分别是 Handle the problem 和 make a phone call。

Text 4 36 词 旅游 人与自我

W: We have a half-day tour, a full-day tour and an evening tour. Which one would you like?

M: What is the schedule of the half-day tour?(4)

W: It sets out at 8:30 a.m. and returns at 2:00 p.m.

4. Which tour does the man seem to be interested in?

- A. The evening tour.
- B. The half-day tour.
- C. The full-day tour.

【解析】推理判断题。根据男士的询问"What is the schedule of the half-day tour?",可推断出男士感兴趣的是 B 项 The half-day tour。这里面涉及了旅游常用的短语,例如一日游、半日游等英文表达。

Text 5 29 词 看病 人与自我

M: Now, what seems to be the trouble, Mrs. Stevens?

W: I've been very dizzy lately. And last night, I had some chest pain.

M: Don't worry. Let me have a look. (5)

- 5. Where are the speakers?
 - A. At a canteen.
 - B. At a clinic.

C. At a bank.

【解析】根据对话中的标志性的场景答语 "I've been very dizzy lately. And last night, I had some chest pain." 可知女士在看病,故可以推断出选项是 B。与以往不同的是这次不是常见

的 In the hospital. 而是用了 at a clinic.这要求考生平时多积累相关场景的词汇。

Text 6 47 词 谈论网球 人与自我&人与社会

W: Wow. That was a great match. I really like watching tennis games. (6)

M: Me too. I think tennis is an exciting sport. (6)

W: I think so. (6) Do you play tennis, John? (7)

M: Yes, but not very well. **Do you play? (7)**

W: A little. How about a game on Tuesday afternoon? (7)

M: Sure. (7)

6. What does the woman think of the match?

A. Entertaining. B. Discouraging. C. Boring.

- 7. What do the speakers plan to do on Tuesday afternoon?
 - A. Watch a game.
 - B. Play tennis.
 - C. Go to the cinema.

【解析】第 6 题为情感态度题。问女士对于比赛的看法。女士的"Wow. That was a great match." 以及对男士的赞同"I think tennis is an exciting sport. — I think so." 实际上就表达出了自己的观点是有趣的,使人愉快的。即 A 项 entertaining。第 7 题为事实细节题。根据女士和男士的对话"W: A little. How about a game on Tuesday afternoon? — M: Sure." 可以看出他们周二下午的安排就是去打网球。选 B 项。

Text 7 110 词 饮食健康 人与自我

- M: Mrs. White, I'm afraid we have to put you on a strict diet. (8) From now on, you're going to have to stay away from salty food.
- W: Does that mean I can't have any more fast food?
- M: Right. You can't have any fried food or steaks.
- W: What about breakfast food like eggs and sausages? (9)

M: Those are all bad for you. But you can have porridge, bread and orange juice. (9)

- W: Well, what about lunch and dinner?
- M: Have a salad for lunch. As for dinner, you can have all the vegetables you want. Fish and chicken are also okay.
- W: What about dessert? Can I still have ice cream?
- M: Yes, but not too much.
- 8. What does the man advise Mrs. White to do?
- A. Go on a diet.
- B. Do more exercise.
- C. Get enough sleep.
- 9. Which can be included in Mrs. White's breakfast?
- A. Eggs. B. Sausages. C. Porridge.
- 10. What is the man?
- A. A teacher. B. A physician. C. A chef.

【解析】第8题为事实细节题。根据男士 "Mrs. White, I'm afraid we have to put you on a strict diet." 可知男士建议女士要节食。on a diet"节食"固定短语。第9题为事实细节题。根

据"W: What about breakfast food like eggs and sausages? M: Those are all bad for you. But you can have porridge, bread and orange juice."这两句话可以推断出怀特夫人的早餐包括了 粥 porridge。故答案选 C 项。

第 10 题为推理判断题。从全文的语境可以推断出男士是一位 physician, 意思为医生,大夫。该题的选项略为有点难度,打破了学生固有的思维。平时学生更熟悉的是 doctor。同一个意思的不同表达是平时也要多积累的细节。

Text 8 171 词 朋友之间的情感交流 人与社会

- M: Hi Nancy! You look worried. What's wrong? (11)
- W: Well Daniel, have you ever felt nervous on stage? (12)
- M: Sure. Do you remember that play I was in a few years ago? I knew my lines, but I was terrified to have to recite them in front of an audience. As soon as I saw the crowd of people down there, my heart beat so fast that I was unable to say a single word. (12)
- W: That's how I feel just thinking about the spelling competition next week. (13)
- M: I didn't know you made it to the finals.
- W: I'm worried I'll get nervous and freeze on stage. I might forget how to spell everything, even my own name. I don't know what to do.
- M: Nancy, I know that you're not going to forget how to spell your name. I'll help you get through this. I'll go to the school hall with you to practice. (14) Then I'll teach you an exercise my baseball coach taught me. Believe me. It works.
- W: I feel much better now. Thanks, Daniel.
- 11. How does Nancy look to Daniel?
 - A. Confused. B. Excited. C. Anxious.
- 12. Why does Daniel mention his performance in a play?
 - A. To comfort Nancy.
 - B. To express his regret.
 - C. To show his pride.
- 13. What is Nancy going to do next week?
 - A. Take a school test.
 - B. Have a check-up.
 - C. Go in for a competition.
- 14. What does Daniel offer to do for Nancy?
 - A. Rewrite her lines.
 - B. Drive her to the theatre.
 - C. Help her with the practice.

【解析】第 11 题 为事实细节题。根据男士的"Hi Nancy! You look worried. What's wrong?" 可知 Nancy 的态度是 anxious, 是 worried 的同义表达。第 12 题为推理判断题。根据说话 者的一问一答, "W: Well Daniel, have you ever felt nervous on stage? — M: Sure. Do you remember that play I was in a few years ago? I knew my lines, but I was terrified to have to recite them in front of an audience. As soon as I saw the crowd of people down there, my heart beat so fast that I was unable to say a single word."可以看出 Daniel 是在安慰 Nancy。 13 题为推理判断题。根据女士"That's how I feel just thinking about the spelling competition next week."可以推断出女士下周要参加比赛这里面涉及到固定搭配 go in for 参加(考试或 竞赛) 14 题为事实细节题。根据"I'll help you get through this. I'll go to the school hall with

you to practice."可知 Daniel 主动帮助 Nancy 练习。

Text 9 181 词 访谈 人与自我&人与社会

- W: Hello, ladies and gentlemen! Today, we have invited Prof. Stone to talk about the role of elderly people in our society. Welcome to our show, Prof. Stone.
- M: To begin with, I'd like to tell a story from my own life. Several years ago, when my grandparents were well into their 80s, they were no longer able to care for themselves very well. My grandfather was afraid of leaving the only home they had known for the past 60 years. (15) The idea of having to sell their home and move into a retirement home was an extremely painful experience for them. Indeed, old age for them, and many old Americans can mean not only the possible failure of one's health, but the loss of identity and self-worth. (16)
- W: Yes, it's true. What do you have to say about the problem of old age?
- M: Many experts have given talks here that have focused on the medical care, and the development of public services for senior citizens. Today, I'd like to focus my comments on the meaningful roles that elderly can play and should play in our society. (17)
- 15. What was Prof. Stone's grandfather afraid of?
 - A. Leaving his home.
 - B. Parting from his son.
 - C. Taking early retirement.
- 16. What does old age mean to many elderly Americans?
 - A. Lack of moral support.
 - B. Loss of self-worth.
 - C. Change of living habits.
- 17. What will Prof. Stone talk about next concerning elderly people?
 - A. Public services they ask for.
 - B. Health care available to them.
 - C. Contributions they can make.

【解析】本段材料与时俱进,非常具有社会意义,在当下老龄化日益严重的背景下,通过这段材料引起大家的重视。第15小题为事实细节题,根据该句"My grandfather was afraid of leaving the only home they had known for the past 60 years."可知答案选A第16小题为事实细节题根据。"Indeed, old age for them, and many old Americans can mean not only the possible failure of one's health, but the loss of identity and self-worth."可知答案选B。第17小题为推理判断题根据"Today, I'd like to focus my comments on the meaningful roles that elderly can play and should play in our society."可知接下来要阐述的是老人在社会当中能发挥的价值和做出的贡献。

Text 10 170 词 家人 人与自我

Talking about personal relationships, well, I'd naturally think of my relationship with my mother. Whenever I need help, my mother is always there for me. She often tells me that I can be anyone I want, as long as I'm confident of myself. (18) She sees my talent and pushes me to do the best I possibly can. As I was growing up, we were often on the move. (19) I had to admit that moving so often made me feel lonely. But my mother did everything she could to help me feel happy. In fact, so much traveling was really a good thing because it made us close. I respect my

mother so much as she never treats me as a child, but as an equal. She gives me the freedom to make mistakes and to learn from them all. Unlike friendships that can fade or break, I know I'll always be connected to my mother no matter what I face. She is not just a role model, but someone I love.

18. What does the speaker's mother want her to be?

- A. A confident person.
- B. A warm-hearted person.
- C. A humorous person.
- 19. Why did the speaker feel lonely in her childhood?
 - A. She often traveled by herself.
 - B. Her family moved frequently.
 - C. Her mother was busy working.
- 20. What does the speaker mainly talk about?
 - A. Importance of home schooling.
 - B. Mother-daughter relationship.
 - C. A role model in her family.

【解析】本段材料同样非常接近学生的生活。随着经济的发展,人员流动性的加强,这种搬家的经历让学生也是感受颇深。第18小题为事实细节题。从该句"She often tells me that I can be anyone I want, as long as I'm confident of myself."可知答案选A项。母亲希望我成为一个自信的人。第19小题为事实细节题。可知 speaker 童年孤独的原因是经常搬家。"I had to admit that moving so often made me feel lonely." 故选B项。第20小题为主旨大意题,对文章的总结,文章主要围绕着母女关系展开的。而且文章的第一句话就点明了主旨。"Talking about personal relationships, well, I'd naturally think of my relationship with my mother." 故B项为正确选项。本段材料出现了短语比如 be on the move 在迁移。

参考答案

1—5 ACCBB

6—10 ABACB

11—15CACCA 16—20 BCABB

6 / 6