2020~2021 学年安徽名校第一学期期中联考

高一英语

本试卷由四个部分组成。其中,第一、二部分和第三部分的第一节为选择题。 第三部分的第二节和第四部分为非选择题。考试时间 120 分钟,满分 150 分。

考生注意事项:

- 1.答题前,考生务必在试题卷.答题卡规定的地方填写自己的姓名座位号。
- 2.回答选择题时,选出每小题答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮擦干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在答题卡上,写在本试卷上无效。
- 3.考试结束,务必将试题卷和答题卡一并上交。

第一部分听力(共两节,满分30分)

回答听力部分时,请先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到客观题答题卡上。

第一节(共5小题;每小题 1.5分,满分7.5分)

听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A.B.C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后;你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读遍。

1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

What does the man think of working as a salesman?

A. Challenging.

B. Interesting.

C. Easy.

【答案】A

【解析】

【原文】W: Do you enjoy being a salesman?

M: No, I don't. It is challenging. I'm thinking of looking for an interesting or an easy job.

2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

Where did the man probably leave his magazine?

A. At the hotel.

B. On the train.

C. At home.

【答案】B

【解析】

【原文】M: Oh, no. Where is my magazine? I have to return it tomorrow. Did I leave it at the hotel?

W: Impossible. I saw you reading it on the train. You must have left it there.

3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

How will the man probably go home next year?

A. By motorcycle.

B. By train.

C. By bicycle.

【答案】C

【解析】

【详解】

【原文】

W: I can't believe you are going to ride your motorcycle home for the Spring Festival.

M: Well, there was no other way, since I failed to get a train ticket. But I like challenges. I plan to go home by bicycle next year.

4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

Who wants to take the summer camp?

A. The woman's daughter.

B. The woman's brother.

C. The woman's son.

【答案】B

【解析】

【原文】M: Good morning. What can I do for you?

W: Well, I'd like some information about your summer camp.

M: For your daughter or son?

W: Neither. It's for my brother. Believe it or not, he is just eight months older than my son.

5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

What will the woman do tonight?

A. Look after her grandma.

B. Go to a concert.

C. Go shopping.

【答案】A

【解析】

【原文】M: Are you free tonight? I have two tickets for a concert.

W: I'd love to, but I have to go to the hospital tonight and look after my grandma.

M: What happened?

W: She fell down when she was in the supermarket.

第二节(共 15 小题;每小题 1.5 分,满分 22.5 分)

听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟:听完后,各小题给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】

6.	What	does	the	woman	want	the	man	to	do?
----	------	------	-----	-------	------	-----	-----	----	-----

- A. Help her choose a dress.
- B. Lend her his VIP card.
- C. Take her to a party.

- 7. Why does the man go downtown?
- A. To buy some books for Ann.
- B. To go to the City Library.
- C. To buy a dress for Ann.

【答案】6.B 7.A

【解析】

【原文】W: I need a new dress for Jenny's birthday party. Don't you have a VIP card for the Pretty Girls Store?

M: Yes. I often buy dresses for Ann in that store. I can get a discount on everything there.

W: Great. Could we go downtown first? And could I use your card?

M: Why not? I'll still have enough time to choose some books.

W: So you are going to the City Library, aren't you?

M: No. I'm going to buy some books for Ann.

听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件杳看】

- 8. How long did the woman sleep last night?
- A. About two hours.
- B. About four hours.
- C. About six hours.

- 9. When will the boss need the work plan?
- A. On Wednesday.
- B. On Thursday.

C. On Friday.

【答案】8.B 9.A

【解析】

【原文】M: You look tired, Alice. Didn't you sleep well last night?

W: I didn't go to sleep until 2: 00 a. m., and then I had to get up around 6: 00 in the morning.

M: To play computer games again?

W: No. I had to finish my work plan for the next year. My boss is going to read it himself this morning.

M: Why didn't you get it done earlier?

W: My boss had said he wouldn't need it until this Friday. But then he suddenly changed his mind and wanted it

two days earlier.					
M: Why?					
W: We had a terrible year this year. I guess he is worried and wants to figure out a solution as soon as possible.					
听下面一段较长对话,回答以下小	题。【此处可播放相关音频,请去附	件查看】			
10. What is the probable relationship	between the speakers?				
A. Father and daughter. B. Co-workers. C. Classmates.					
11. Why does the woman dislike swin	nming?				
A. It's cold.	B. It's tiring.	C. It's dangerous.			
12. What will the speakers do next?					
A. Play ping-pong.	B. Talk about exercise.	C. Try a new restaurant.			
【答案】10. C 11. B 12. C					
【解析】					
【原文】W: We watch too much tel	evision. We have been watching since	we finished the English homework. We			
need some exercise.					
M: I know, but I don't really enjoy exe	ercising. I'd rather do homework.				
W: Come on. How about playing ping	g-pong? We can both try.				
M: Yeah, but it's always pretty noisy.	Oh, I know! We both like skiing.				
W: It is exciting, but I can't stand the	cold and snow outside.				
M: Well, you're good at swimming. And the pool is near.					
W: But it's always tiring.					
M: Well, are you interested in trying s	something new?				
W: Sure. I'd like to go to the new Australian restaurant in our neighborhood.					
M: Great idea! We can walk there. That is also a way to exercise.					
听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】					
13. What are the speakers mainly talk	ing about?				
A. A summer job.	B. A birthday party.	C. A food company.			
14. What does the man's company do?					
A. Design furniture. B. Organize concerts. C. Offer food services.					
15. What will the man do before the party?					

A. Set tables.	B. Cook food.	C. Play music.			
16. What does the woman think of the man's work?					
A. Difficult.	B. Tiring.	C. Interesting.			
【答案】13. A 14. C 15.	A 16. C				
【解析】					
【原文】W: What are you going	to do this summer vacation?				
M: I'm going to work for a compa	ny. Our company prepares and serves foo	d for parties. And usually, another			
company provides the music.					
W: When will you start?					
M: Tomorrow. We're helping at a	birthday party and then a big family get-to	ogether.			
W: So, what exactly will you do?					
M: Before the party starts, I will h	elp set everything up. You know, bring th	e food in and arrange the tables. Make			
sure it looks nice.					
W: Sounds pretty easy.					
M: That's only the first part. During	ng the party, I have to serve food and drin	ks to the guests.			
W: Well, at least you get to meet p	people.				
M: Yeah. And after the party is fir	ished, I will help clean up.				
W: I hate to wash dishes.					
M: Oh, I don't wash dishes. Someone else does. I just put everything away.					
W: That's not so bad. Sounds like an interesting job.					
听下面一段独白, 回答以下小是	听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】				
17. Where are the teachers of his club from?					
A. Another club.	B. A college.	C. A middle school.			
18. What will the campers do on t	he last day?				
A. Enjoy a concert.	B. Have a special meal.	C. Meet some new friends.			
19. Who is this camp open to?					
A All music students.	B. All high school students.	C. All college students.			
20. Why does the speaker give this talk?					

A. To tell about a few camps.

B. To encourage teenagers to learn music.

C. To encourage teenagers to attend a music camp.

【答案】17. B 18. A 19. B 20. C

【解析】

【原文】Hello, everyone. If you love music and want to spend time with others who love music as much as you do, here is some good news for you. Now you have the chance to learn from some of the best music teachers in the country. Welcome to the Winter Music Camp. Our music teachers are all from ABC College. Music camp days are filled with classes and practice. But that's not all. After great meals and time to spend with new friends, you will enjoy shows given by the music teachers and take part in fun activities organized by music students of that college. And a final concert will end this fun-filled week from 3:00 p.m. to 5:00 p.m. on the last day of the week. You will return home with new skills, new friends, and more love for music. Music Camp is open to all high school students who are interested in music. The camp will start from February 9th to 16th, but you have to sign up. Oh, the fee. You should pay \$ 630 to attend the camp. Don't miss it if you love music. You'll really enjoy yourself there.

第二部分阅读理解(共两节,共 40 分)

第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、D)中,选出最佳选项。

A

Dog are man's best friend. If you plan on buying a dog, try to put in a little bit of research. You will find out that there are plenty of dog breeds (品种) to choose from, but some are more expensive than others. Not just in terms of the price, but also grooming (梳理) and medical expenses.

In this list, we will cover the most expensive dog breeds in the world that you can buy. We'll even include the dog's price tag, washing expenses, and average health care costs.

Kerry Blue Terrier

With a price at \$ 600, this dog might be inexpensive. However, due to their many health concerns, health care costs can reach up to \$7,000. If taken good care of, they can live up to 15 years.

Great Dane

The Great Dane breed is a big dog with an average price of \$ 800. This breed has a life expectancy (期限) of 7 to 10 years. The average health care costs are expected to be around \$7,100.

Bernese Mountain Dog

The purchase price for one of these huge 120-pound dogs is around \$ 800. This breed has many health concerns which will cost you around \$ 6,500.

German Shepherd

Known for their cleverness as a sheepherder, the price for one is around \$800. Although they can live for up to 13 years, their health care costs up to \$20,500. What causes their health care to be so expensive is treating common health conditions.

- 21. What is important to a life length of a Kerry Blue Terrier?
- A. Good care.
- B. Enough food.
- C. Proper exercise.
- D. Daily companion.

- 22. What is special about German Shepherd?
- A. It costs the most to care.

B. It is the cheapest to get.

C. It can live up to 15 years. .

- D. It is the strongest dog.
- 23. Which would you buy if you want to spend less than \$ 7,500, including health care cost?
- A. Great Dane.

B. German Shepherd.

C. Kerry Blue Terrier.

D. Bernese Mountain Dog.

【答案】21. A 22. A 23. D

【解析】

本文是应用文。文章介绍了四种世界上最昂贵的犬类,包括售卖价格、健康护理花费以及它们的寿命。

【21 题详解】

细节理解题。根据 Kerry Blue Terrier 部分的"If taken care of, they can live up to 15 years.(如果照顾好,它们可以活到 15 岁)"可知,良好的照顾对克里蓝梗的生命长度很重要。故选 A。

【22 题详解】

细节理解题。根据 German Shepherd 部分的"Although they can live for up to 13 years, their health care costs up to \$20,500.(尽管它们可以活到 13 年,但它们的医疗费用高达 20,500 美元)"可知,与其他犬类的健康护理相比,德国牧羊犬的花费是最高的。故选 A。

【23 题详解】

细节理解题。根据四种犬的价格以及健康护理费用,Bernese Mountain Dog 的总费用是 7300 美元,是最省钱的,其它的都比这个价格高。故选 D。

B

I'd flown across the country to attend a special ceremony at Fort Benning, Georgia, and for the weekend my son and I spent hours and days together in Columbus. Being a vegetarian, I'd prepared a list of cafes and restaurants that offered some selection of non-meat options. One cafe whose menu I wanted to try was behind, and many blocks away from the main street, but we eventually found it and entered.

Now I'm blue-eyed Irish-American but my son looks Asian. I noticed that, like Columbus itself, the room was

filled with citizens and soldiers alike, and there were persons of many races, genders and age. The place was so cheerful. When we'd finished eating and I was waiting for the restroom to have a vacancy, an older Black customer, dressed in a Spring Green suit and hat came heading to the restrooms and I quietly said to her, "Oh, someone is still in there." She looked at me with a cheerful, sweet smile and said, "Why, thank you!" Then she turned to my son dressed in his military uniform, chatting with him, and suddenly, cheerfully gave him a huge hug, telling him that he'd made a smart decision to choose a military career, and that she was thankful for his service! My son shyly thanked her, nodding, with "Thank you, Ma'am" many times.

But in this sudden short meeting, I was given the gift that I desperately needed... because up until that point I was so filled with worry and extreme loneliness, being the only person there that weekend to support my son about his choice.

Yet here was a beautiful black mother, a bundle of loving energy, wrapping my son in her arms and encouraging him, in front of a quiet white woman barely holding it all together.

24. Why could the writer meet her son in Columbus?

A. She flew to Columbus specially to meet him.

B. She did something somewhere near to her son.

C. Her son got a chance to return home to see her.

D. Her son is freed from the military services.

25. What did the Black customer do to the writer's son?

A. She gladly encouraged him.

B. She patiently comforted him.

C. She regretted his decision a bit.

D. She wanted him to change his mind.

26. What did the writer feel after meeting with the woman?

A Thankful and proud.

B. Worried and lonely.

C. Doubtful and concerned.

D. Anxious and embarrassed.

27. What can we learn from the story?

A. Choosing the right career is important.

B. It's necessary to show your gratitude.

C. Thoughtfulness makes a difference.

D. Remember: every coin has two sides.

【答案】24. B 25. A 26. A 27. C

【解析】

本文是一篇记叙文。文章讲述了作者在与参军的儿子在饭店吃饭时,一位黑人妇女赞扬了儿子的行为,作者从她身上得到许多安慰,对自己儿子的决定感到骄傲与自豪。

【24 题详解】

细节理解题。根据第一段中"I'd flown across the country to attend a special ceremony at Fort Benning, Georgia,

and for the weekend my son and I spent hours and days together in Columbus.(我飞越了整个国家, 去乔治亚州的本宁堡参加一个特别的典礼。周末, 我和儿子一起在哥伦布呆了几个小时或几天)"可知, 作者因为参加一个典礼才得以在哥伦布与儿子相聚。故选 B。

【25 题详解】

推理判断题。根据第二段中"Then she turned to my son dressed in his military uniform, chatting with him, and suddenly, cheerfully gave him a huge hug, telling him that he'd made a smart decision to choose a military career, and that she was thankful for his service!(然后她转向我穿着军装的儿子,和他聊了起来,突然,她高兴地给了他一个大大的拥抱,告诉他,他选择从军是一个明智的决定,她感谢他的服役!)"可推知,顾客高兴地鼓励了作家的儿子。故选 A。

【26 题详解】

推理判断题。根据倒数第二段"But in this sudden short meeting, I was given the gift that I desperately needed... because up until that point I was so filled with worry and extreme loneliness, being the only person there that weekend to support my son about his choice.(但在这个突然而短暂的会面中,我得到了我迫切需要的礼物……因为在那之前,作为那个周末唯一支持儿子选择的人,我内心充满了担忧和极度的孤独)"可推知,作者在见到这位女士之前是唯一支持儿子的人,说明作者支持儿子的选择,为儿子感到骄傲,故与支持儿子的女士见面后,作者对那人是感激的。故选 A。

【27 题详解】

推理判断题。根据倒数第二段"But in this sudden short meeting, I was given the gift that I desperately needed... because up until that point I was so filled with worry and extreme loneliness, being the only person there that weekend to support my son about his choice.(但在这个突然而短暂的会面中,我得到了我迫切需要的礼物…… 因为在那之前,作为那个周末唯一支持儿子选择的人,我内心充满了担忧和极度的孤独)"结合上文中女子鼓励并拥抱了作者的儿子,是女子的体贴让唯一支持儿子的作者得到了安慰,坚定自己的认识,并对自己的儿子充满骄傲。故选 C。

 \mathbf{C}

Mistletoe (槲寄生) has many mysterious abilities. It is an evergreen herb (草本植物) that grows on branches of other trees. There is a mystery about how mistletoe came into being. It has no roots in the ground, but it lives on its host (寄主). The myth surrounding mistletoe interests mankind, especially researchers.

Mistletoe is found all over the world wherever there are big trees, and it has many species. Long ago it was hung on walls in Australia to drive the evil power. Similar beliefs existed in Sweden and many other European countries. The ancient Druids believed mistletoe had magical and healing (愈合的) power, thus a myth was created around the herb. To treat diseases, in most cases, the leaves of mistletoe are boiled and the water is used as tea.

Drinking this tea reduces the effect of cancer, and it helps blood flow. It cures many diseases and serves as a <u>tonic</u> for the entire human body. Users around the world have mythical stories about what mistletoe can do.

Mistletoe has a long history of being the most powerful herb through the ages. In ancient Greek mythology, some gods such as Venus, Apollo, and Odin were known to use mistletoe to achieve wonderful sill. The herb was used as power to attract love, health and protection. Women with children took mistletoe tea as an aid to them, and men used it for good luck in hunting. Besides myths and beliefs, proven uses of this herb include the treatment for cough, bleeding, high blood pressure, and many others.

It is clear from the above that mistletoe has excised as a magic plant given by mysterious nature in many countries and cultures. In the presence of this herb of all-round power, man's search for treatment for diseases is well on course.

28. How does the plant mistletoe grow?

A. It lives on its host like trees.

B. It mainly grows in the deserts.

C. It grows with its few roots in soil.

D. It has no roots and depends on animals.

29. What did the ancient people believe it could do when hanging mistletoe on walls?

A. Bring them good luck.

B. Prevent them from getting ill.

C. Protect their houses against the evil power.

D. Stop wild animals entering their houses.

30. What does the underlined word "tonic" in Paragraph 2 probably mean?

A. Something that is very delicious.

B. Something people like and respect.

C. Something that makes people happy.

D. Something that gives strength or energy.

31. What does the author mainly want to tell us?

A. The ancient Greek mythology.

B. The mysterious abilities of mistletoe.

C. The most mysterious thing in nature.

D. What diseases mistletoe can cure.

【答案】28. A 29. C 30. D 31. B

【解析】

这是一篇说明文。文章介绍了槲寄生的神秘功能,以及悠久历史。

【28 题详解】

细节理解题。根据第一段第二句"It is an evergreen her(草本植物) that grows on branches of other trees.(它是一种长在其他树枝上的常绿草本植物)"和第四句"It has no roots in the ground, but it lives on its host (寄主).(它没有根在地里,但是它依靠它的寄主生活)"可知,槲寄生就像树的样子一样,生长在寄主身上。故选 A 项。

【29 题详解】

细节理解题。根据第二段第二句"Long ago it was hung on walls in Australia to drive the evil power.(很久以前,

它被挂在澳大利亚的墙上驱赶邪恶势力)"可知,古代的人迷信,他们认为将槲寄生挂在墙上可以辟邪。故选 C 项。

【30 题详解】

词句猜测题。根据"It cures many diseases and serves as a <u>tonic</u> for the entire human body.(它可以治疗许多疾病,并且可以作为整个人体的 <u>tonic</u>)"可猜出,该词是可使得身体健康的东西,是一种给予力量或能量的事物。 故选 D 项。

【31 题详解】

主旨大意题。根据文章的第一句"Mistletoe (槲寄生) has many mysterious abilities.(槲寄生有许多神秘的能力)"及下文介绍可知,本文主要就是向读者介绍了槲寄生的许多神秘功能。故选 B 项。

D

Astronauts hope they have a solution for getting a piece of equipment working so it can change urine(尿) and sweat into drinkable water and allow the international space station to grow to six astronauts.

Flight controllers asked station commander Michael Fincke on Sunday to change how a centrifuge(离心机) is mounted in the \$ 154 million water recycling system. The centrifuge is on mounts(底座) and Mission Control asked Fincke to remove them.

"Wonderful! That is something we can do," Fincke told Mission Control.

The astronauts have been working for the past three days to get the system running so that it can generate samples(样本) for testing back on Earth , but the urine centrifuge only operates for two hours at a time before shutting down.

The water recycling system, delivered a week ago by the space shuttle Endeavour, is necessary for allowing more astronauts to live on the space station next year.

Lead fight director Ginger Kerrick said engineers hope the problem is fixed, but they were studying whether six astronauts would still be able to live on the space station with the urine processor only working for two hours at a time. The space station crew(工作人员) is planned to grow from three to six next year.

"If this is as good as it's going to get,we do need to be able to answer that question,"Kerrick said. Flight controllers had hoped that the water samples brought back for testing had a mixture in which 70% came from condensation(冷凝) and 30% came from urine. Astronauts won't be able to use it until several rounds of tests show that it is safe.

32. How many astronauts are now working on the space station?

A. Two. B. Three. C. Four. D. Six.

33. What do we know about the urine processor?

A. It can only work on mounts.

B. It can work for 24 hours a day.

C. It shuts down every three hours.

- D. It only works for two hours at a time.
- 34. What's the main purpose of the water recycling system?
- A. To keep the space station clean.
- B. To dry up the sweat from the astronauts in space.
- C. To allow more astronauts to work on the space station.
- D. To get water samples in space for testing back on Earth.
- 35. What can we infer from the passage?
- A. Drinkable water is a big problem for astronauts in space.
- B. Astronauts in space don't have enough water to drink.
- C. Astronauts in space can only get water from a centrifuge.
- D. The space station can 't work without a centrifuge.

【答案】32. B 33. D 34. C 35. A

【解析】

【分析】

这是一篇说明文。主要讲述了国际空间站上将安装水循环系统把宇航员身上的汗液和尿液转换成饮用水。

【32 题详解】

细节理解题。由文章倒数第二段的句子"The space station crew is planned to grow from three to six next year. (空间站的工作人员计划明年从 3 名增加到 6 名。)"可知,有了水循环系统,明年空间站的宇航员人数可以从三人增加至六人,由此推断现在在空间站上工作的宇航员只有三人。故选 B 项。

【33 题详解】

细节理解题。由文章第四段句子"…but the urine processor only operates for two hours at a time before shutting down . (……但尿液离心机每次只运行两个小时,然后关闭。)"可知,这个尿液处理器每次只能工作两个小时,然后就关闭。故选 \mathbf{D} 项。

【34 题详解】

推理判断题。根据第五段"The water recycling system, delivered a week ago by the space shuttle Endeavour, is necessary for allowing more astronauts to live on the space station next year. ("奋进"号航天飞机一周前交付的水循环系统是明年允许更多宇航员在空间站生活所必需的。) "可知,有了水循环系统后,空间站才能让更多的宇航员工作。所以水循环系统的主要目的就是增加空间站宇航员的数量。故选 C 项。

【35 题详解】

推理判断题。从文章第一段和第五段分析,只有获得了足够的饮用水,更多的宇航员才可能在空间站工作, 从而说明,饮用水对宇航员来说是个大问题。故选 A 项。

【点睛】推理判断题型解题技巧。 推理题即要求考生在理解原文表面文字信息的基础上,做出一定的判断和推理,从而得出文章的隐含意义和深层意义。如第四小题,通过对文中第一和第五段内容的分析就可以推测出饮用水对字航员来说是个大问题。

第二节. (共 S 小题每小题 2 分,满分 10 分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Packing a healthy school lunch for your little child may be difficult. 36 If you give in and let them eat hot dogs and chocolate cake for a day ,you can look forward to endless days of begging for the same meal again.

Prepare ahead. Small plastic containers are good for school lunches. Fill them up, and they are all set to be frozen in he fridge. 37 Make enough for the next seven days. Keep them in the freezer.

Make the change. White bread in not healthy for growing children. But whole grain breads are best for little ones. 38 Grapes, apples, bananas and pears are all suitable for healthy school lunches. If you must use canned fruit, wash off the sugary syrup before packing.

_______ Foods which are rich in sugar may taste good ,but they are not healthy choice. A snack cake every time is okay. Do not pack cakes every day. Instead ,bring fruit bread as a snack. Homemade cookies are healthier than store-bought ones.

Small, healthy changes in your child's lunch help him or her develop healthy eating habits that last a lifetime. 40 Keep on and do not give in to your child's begging to buy unhealthy snacks and packaged foods.

A. Avoid unhealthy snacks.

- B. Create your own snacks.
- C. Besides, choose fresh fruit.
- D. Eating healthily is a learned behavior.
- E. Choose one day of the week to prepare lunches.
- F. Remind your child to wash hands before eating and never reuse plastic bags.
- G. It's true especially during those rushed mornings when everything seems to go wrong.

【答案】36. G 37. E 38. C 39. A 40. D

【解析】

这是一篇说明文。文章从三个方面向读者建议了如何给孩子准备健康的午餐,表明了养成健康饮食习惯的重要性。

【36 题详解】

根据上文"Packing a healthy school lunch for your little child may be difficult."可知,为你的孩子准备一份健康的学校午餐可能很困难,此处进一步说明这种情况, G 选项"It's true especially during those rushed mornings when everything seems to go wrong. (这是真的,特别是在那些匆忙的早晨,一切似乎都出错了。) 与上文相呼应,进一步说明困难程度,故选 G。

【37 题详解】

第二段中心句是"Prepare ahead.(要提前做好准备。)",选项 E 中"Choose one day of the week to prepare lunches. (选择一周中的一天来准备午餐。)"恰好说的是如何提前做准备,与空后的"Make enough for the next seven days (为接下来的七天准备足够的食物)"衔接紧密。故选 E 。

【38 题详解】

上文"White bread in not healthy for growing children. But whole grain breads are best for little ones. (白面包对成长中的孩子不健康。但是全谷物面包最适合小孩子。)"讲的是与面包有关的内容;而空后"Grapes, apples, bananas and pears are all suitable for healthy school lunches. (葡萄、苹果、香蕉和梨都适合做健康的学校午餐。)"讲的是与水果有关的事,选项 C 中的"Besides"和"fresh fruit"分别起到了承上启下的作用,故选 C。

【39 题详解】

根据第四段中"A snack cake every time is okay. (每次吃一块点心就可以了。)"和"Instead ,bring fruit bread as a snack. (你可以带些水果面包作为零食。)"可知本段内容与健康的零食有关,所以 A 项"避免不健康的零食。"与段意相符。故选 A。

【40 题详解】

从前文"Small, healthy changes in your child's lunch help him or her develop healthy eating habits that last a lifetime. (在孩子的午餐上做一些小小的健康的改变,可以帮助他或她养成持续一生的健康饮食习惯。)"可知,想让孩子养成持续一生的健康的饮食习惯需要从日常生活中的点点滴滴的小事做起,这与选项 D"健康饮食是一种习得行为"的语意一致,故选 D。

第三部分英语知识运用 (共两节,满分 45 分)

第一节完形填空(共20小题;每小题1.5分,共30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

It all started when my mom got a job. She always came really 41 every day when she came back from
work. She told me if I could massage(按摩) her back. I told her"No,I am42" One day she told me if I
wanted to come to her 43. I said to her yeah sure. The next day my mom woke me up and told me to
get 44 Once I did we got to the car and then we 45 It took about an hour to get there.
Once we arrived we 46 the car and we both walked in. My mother left me in the 47 and told

me to stay there. She told m	e she was going to put on her	work48 Once she	was done she started
working 49 . She loo	ked really tired50s	he had been working for hou	rs without 51 even
though she only worked for	an hour. Then I thought to m	yself that she really works ha	rd to 52 me and my
brothers and sisters.			
Once she53	working I was so excited to le	eave. My mom was very tired	and not excited. On
her 54 at her room	, all she wanted to do was go	to bed and get a	good night rest without even
eating or showering. Immed	liately I walked in and I gave	her a56 thank and l	I told her she was the coolest
mom57 And then	n I went straight to my room	and I58 closed my	door. Then I thought to
myself that Isoso	mething from going to my m	om's work that my mom is a	hard worker and 60
a day off and also, something	ing good to eat. Even though	she is mean sometimes I still	love her and that's why my
mom is my hero.			
41. A. upset	B. tired	C. angry	D. worried
42. A. free	B. sad	C. happy	D. busy
43. A. work	B. home	C. farm	D. desk
44. A. seated	B. interrupted	C. dressed	D. served
45. A. talked	B. left	C. discussed	D. walked
46. A. started off	B. sped up	C. turned back	D. got off
47. A. office	B. car	C. shop	D. street
48. A. ring	B. uniform	C. tool	D. cover
49. A. quickly	B. slowly	C. unwillingly	D. eagerly
50. A. even if	B. in case	C. so that	D. as if
51. A. pay	B. care	C. breaks	D. words
52. A. teach	B. support	C. persuade	D. watch
53. A. finished	B. began	C. suggested	D. minded
54. A. stay	B. rest	C. play	D. arrival
55. A. comfortably	B. straight	C. angrily	D. steadily
56. A. hearty	B. cold	C. polite	D. small
57. A. even	B. still	C. ever	D. also
58. A. strangely	B. quietly	C. somehow	D. carelessly
59. A. learn	B. notice	C. meet	D. ignore
60. A. asks	B. puts	C. gives	D. deserves

【答案】41. B 49. A 42. D 43. A 44. C 45. B 46. D 47. A 48. B 50. D 51. C 52. B 53. A 54. D 55. B 56. A 57. C 58. B 59. A 60. D

【解析】

本文是一篇记叙文。以前妈妈工作回来让"我"给她按摩背部,"我"总是以自己忙来拒绝,直到有一天"我" 跟着妈妈去上班,才知道妈妈的辛苦。"我"意识到是母亲用辛勤的劳动养育了全家。

【41 题详解】

考查形容词词义辨析。句意: 她每天下班回来都很累。A. upset 心烦的; B. tired 疲惫的; C. angry 生气的; D. worried 担心的。根据后文的"She told me if I could massage(按摩) her back. (她问我是否可以帮她按摩背部。)"可推断,妈妈是因为很疲惫才想让"我"帮忙按摩。故选 B 项。

【42 题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我告诉她:"不,我很忙。"A. free 空闲的; B. sad 伤心的; C. happy 快乐的; D. busy 忙碌的。空前的"No"表明作者已经拒绝了,显然是因为很忙,没时间才拒绝帮妈妈按摩的。故选 D项。

【43 题详解】

考查名词词义辨析。句意:一天,她问我是否想去她工作的地方看看。A. work 工作; B. home 家; C. farm 农场; D. desk 书桌。根据第二段中"Once she was done she started working(她一完成就开始工作)"可知,作者跟着妈妈去了她工作的地方。故选 A 项。

【44 题详解】

考查形容词词义辨析。句意:第二天,妈妈把我叫醒,让我穿好衣服。A. seated 就座的;B. interrupted 被打断的;C. dressed 穿好衣服的;D. served 被服务的。根据常识,妈妈把"我"叫醒之后当然是先让我穿衣服。故选 \mathbb{C} 项。

【45 题详解】

考查动词词义辨析。句意:我穿好衣服,就上车离开了。A. talked 交谈; B. left 离开; C. discussed 讨论; D. walked 走路,散步。我们"got to the car(上车)"之后紧接着当然是离开,后文并没有说作者和妈妈聊天或讨论的内容,所以 AC 两项要排除, D 项不符合逻辑。故选 B 项。

【46 题详解】

考查动词短语辨析。句意:一到那里,我们就下车,一起走了进去。A. started off 出发; B. sped up 加速; C. turned back 转回来; D. got off 下车。前文提到了"got to the car(上车)",这里"Once we arrived(我们一到达)"到了之后肯定要下车。故选 D 项。

【47 题详解】

考查名词词义辨析。句意: 我妈妈把我留在办公室里,告诉我待在那儿。A. office 办公室; B. car 汽车; C. shop

商店; D. street 街道。根据上文和下文的" told me to stay there"可知,"我"和妈妈到了她工作的地方,妈妈要工作,只能把"我"留在办公室里。故选 A 项。

【48 题详解】

考查名词词义辨析。句意: 她告诉我她要穿上她的工作服。A. ring 戒指, 铃声; B. uniform 制服; C. tool 工具; D. cover 封面, 封皮。根据前面的动词短语"put on(穿上)"可知, 此处应该是穿上工作服。故选 B 项。

【49 题详解】

考查副词词义辨析。句意:她一穿好工作服就很快地开始工作。A. quickly 迅速地; B. slowly 缓慢地; C. unwillingly 不情愿地; D. eagerly 急切地,渴望地。根据后文"She looked really tired(她看起来很累)"可推断,妈妈的工作强度很大,工作时间也很紧张,因此快速开始工作。故选 A 项。

【50 题详解】

考查连词短语辨析。句意: 尽管她只工作了一个小时,却好像已经连续工作了几个小时没有休息似的。A. even if 即使,虽然; B. in case 万一; C. so that 以便,所以; D. as if 好像,似乎。根据后文的"even though she only worked for an hour.(尽管她只工作了一个小时)"可知,此处的连续工作几个小时并非事实,故选 \mathbf{D} 项。

【51 题详解】

考查名词词义辨析。句意: 尽管她只工作了一个小时,却好像已经连续工作了几个小时没有休息似的。A. pay 工资; B. care 关心; C. breaks 中断; 休息; D. words 言语。前文说"She looked really tired(她看起来很累)",可知她像是连续工作几小时而没休息过似的。故选 C 项。

【52 题详解】

考查动词词义辨析。句意: 然后我想,她真的很努力工作,以供养我和我的兄弟姐妹。A. teach 教育; B. support 支持,供养; C. persuade 劝说; D. watch 观察,注视;联系空后的"me and my brothers and sisters"可知,母亲辛勤劳动是为了在经济上供养作者兄弟姐妹。故选 B 项。

【53 题详解】

考查动词词义辨析。句意: 她一完成工作,我就兴奋地离开了。A. finished 完成; B. began 开始; C. suggested 建议; D. minded 介意。从空后的"I was so excited to leave(我很兴奋地离开了)"可知,母亲做完了工作。 故选 A 项。

【54 题详解】

考查名词词义辨析。句意:一到房间,她就只想直接上床睡个好觉,不吃不洗。A. stay 逗留; B. rest 休息; C. play 游戏; D. arrival 到达。固定短语 on one's arrival 意为:某人一到达就。此处作时间状语,故选 D 项。

【55 题详解】

考查副词词义辨析。句意:一到房间,她就只想直接上床睡个好觉,不吃不洗。A. comfortably 舒服地; B. straight

直接地; C. angrily 愤怒地; D. steadily 稳定地。根据后文的"without even eating or showering(不吃不洗)"可知妈妈是跳过了吃饭和洗澡这两个步骤,直接上床睡觉了。故选 B 项。

【56 题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我马上走进去,衷心地感谢她,我告诉她,她是有史以来最酷的妈妈。A. hearty 衷心的; B. cold 冷淡的; C. polite 礼貌的; D. small 小的。联系空后的"thank and I told her she was the coolest mom (感谢并告诉她她是最酷的妈妈)"可知,"我"给她诚恳的感谢。故选 A 项。

【57 题详解】

考查副词词义辨析。句意:我马上走进去,衷心地感谢她,我告诉她,她是有史以来最酷的妈妈。A. even 甚至; B. still 仍然; C. ever 永远,曾经; D. also 也,而且。从空前的 the coolest 可知,"我"觉得她永远是最酷的母亲。ever 常与最高级连用。故选 C 项。

【58 题详解】

考查副词词义辨析。句意:然后我径直走进自己的房间,轻轻地关上门。A. strangely 奇怪地; B. quietly 安静地; C. somehow 莫名其妙地; D. carelessly 粗心地。因为怕影响母亲休息,因此我悄悄地关上自己的门。故选 B 项。

【59 题详解】

考查动词词义辨析。句意:然后我心里想,我从去妈妈工作的地方体会到了一些东西,我妈妈工作很努力,应该放一天假,还应该有好吃的东西吃。A. learn 学会,体会到; B. notice 注意到; C. meet 遇见; D. ignore 忽视。从空后的 that my mom is a hard worker(我妈妈是一个努力工作的人)可知,这是我随着母亲去工作后得出的认识。故选 A 项。

【60 题详解】

考查动词词义辨析。句意:然后我心里想,我从去妈妈工作的地方体会到了一些东西,我妈妈工作很努力,应该放一天假,还应该有好吃的东西吃。A. asks 请求,询问;B. puts 放置;C. gives 给;D. deserves 应得。 联系空后的 a day off and also, something good to eat (休息一天和有好吃的东西)可知,我觉得妈妈工作辛苦,应该休息一天,吃点好东西。故选 D 项。

第二节(共10 小题;每小题1.5 分,满分15 分)

阅读下面短文,在空白处填人1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

I was in a foreign country. Even though I61 (know) the country and the language and every-thing
well,I might still need some other people62(help) me in emergency cases. I took a midnight train from the
capital to63 I lived. 1 was trying not to fall asleep as I would be home towards 2 am, but64 (funny)
enough I fell asleep and opened my eyes, only to find 1 had passed65station I wanted to arrive at. I
went and talked to the controllers, and one of them told me to get off at the next one and wait for the train to my

city ,<u>66</u>would not arrive until 4 in the morning. The other station was just shitty(低劣的) and too <u>67</u> (danger) to wait alone for the next train.

One of the ____68___(controller) got off with me as he lived there. Then he told me he would not feel okay if he left me there alone. He offered to get into his car because ______69____was freezing outside. I was a bit suspicious ____ but 1 trusted him. 1 got in the car and we stated talking. He looked _____70___ a really good person , very gentle ,pure and warm.

【答案】61. knew

- 62. to help
- 63. where 64. funnily
- 65. the 66. which
- 67. dangerous
- 68. controllers
- 69. it 70. like

【解析】

这是一篇记叙文。主要讲述了作者在国外的一次经历。作者在火车上因为劳累睡着了,工作人员的热情帮助让作者非常感动。

【61 题详解】

考查动词时态。句意:尽管我对这个国家、语言和一切都很了解,但在紧急情况下,我可能还需要其他人来帮助我。联系全文可知,这是作者在讲述过去的事情,因此用一般过去时。故填 knew。

【62 题详解】

考查不定式。句意:尽管我对这个国家、语言和一切都很了解,但在紧急情况下,我可能还需要其他人来帮助我。分析句子可知, need sb. to do sth."需要某人做某事"符合题意。故填 to help。

【63 题详解】

考查宾语从句。句意:我乘午夜火车从首都到我住的地方。分析句子可知,本句是宾语从句,从句中缺地点状语。 故填 where。

【64 题详解】

考查副词。句意:我尽量不睡着,因为我将在凌晨 2 点回家,但可笑的是,我睡着了,睁开眼睛,却发现我已经通过了我想到达的车站。分析句子可知,funnily enough 为副词短语,修饰整个句子。故填 funnily。

【65 题详解】

考查冠词。句意: 我尽量不睡着,因为我将在凌晨2点回家,但可笑的是,我睡着了,睁开眼睛,却发现

我已经通过了我想到达的车站。station 后有定语从句修饰,可见这里为特指,故用定冠词修饰。故填 the。

【66 题详解】

考查非限制性定语从句。句意:我去和管制员谈了谈,其中一位告诉我下一班下车,等开往我所在城市的火车,火车要到凌晨4点才到。分析句子可知,本句是非限制性定语从句。先行词是 train,从句中缺主语。故填 which。

【67 题详解】

考查形容词。句意:另一个车站很糟糕,很危险,不能单独一个人等下一班火车。and 前后连接并列成分, 此处和 shitty 一起作表语,应用形容词,故填 dangerous。

【68 题详解】

考查名词的数。句意:其中一个管制员和我一起下车,因为他住在那里。分析句子可知,前面有 one of 修饰,此处应填可数名词的复数形式,故填 controllers。

【69 题详解】

考查代词。句意: 他主动提出上车,因为外面很冷。从空后的 freezing 可知,这里指天气,因此用 it。故 填 it。

【70 题详解】

考查介词。句意:他看起来真的是个好人,非常温柔、纯洁和温暖。分析句子可知,look 后接介词再接名词。表示"看起来像"。故填 like。

第四部分写作(共两节,满分35分)

第一节短文改错(共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)

71. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有 10 处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏字符号(人),并在其下面写出该加的词。

删除: 把多余的词用斜线(\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

注意: 1.每处错误及其修改均仅限一词;

2. 只允许修改 10 处, 多者(从第 11 处起)不计分。

I am a high school student who have just entered the Senior Two.

Recently, I have found that some of the students in our classes study harder than before. They study lately into night, eating snacks and drink Coca-Cola, which is bad for their health. In the morning, due to staying late, some students have to go to school hurriedly without breakfast, that surely does harm to their health.

In my opinion, since we are under the heavy pressure of study, we should also try to eat properly and get as

many exercise as possible. Only in this way can they keep fit and study well.

【答案】1 have → has

- 2. 去掉 the
- 3. classes \rightarrow class
- 4. lately \rightarrow late
- 5. drink→ drinking
- 6. late 前加 up
- 7. that \rightarrow which
- 8. since \rightarrow though 或 although
- 9. many \rightarrow much
- 10. they \rightarrow we

【解析】

【分析】

这是一篇夹叙夹议文。本文主要讲了作者发现了班里同学们存在的一些普遍问题,例如,他们学习到深夜,吃零食,喝可口可乐。作者呼吁尽管大家处在沉重的学习压力下,也应该尽力合理饮食,尽可能多做运动。

- 【详解】1. 考查主谓一致。这里含有一个定语从句,先行词 student 是第三人称单数,关系词替代先行词在从句中做主语,结合该句使用现在完成时。故 have 改为 has。
- 2. 考查冠词。Senior Two 为专有名词,用零冠词。故去掉 the。
- 3. 考查名词。句意:最近,我发现我们班的一些学生学习比以前更努力了。class 在这里意为"班",表示"我们班"用单数形式。故 classes 改为 class。
- 4. 考查副词。句意:他们学习到深夜,吃零食,喝可口可乐,这对他们的健康有害。lately 意为"近来,不久前",而 late 意为"晚,迟"。late into the night"深夜"。符合语境要求。故 lately 改为 late。
- 5. 考查非谓语动词。分析句子结构,"喝"与前面的"吃"是并列关系,与其逻辑主语 they 之间是主动关系,用现在分词做伴随状语。故 drink 改成 drinking。
- 6. 考查固定短语。句意:在早上,由于熬夜,一些学生不得不匆忙上学不吃早餐,这肯定对他们的健康有害。stay up late 为动词短语,意为"熬夜,睡得晚"。故 late 前加 up。
- 7. 考查定语从句。分析句子结构,逗号后面的部分为非限制性定语从句,修饰前面整个主句内容,关系词在从句中做主语,that 不能引导非限制性定语从句。故 that 改为 which。
- 8. 考查让步状语从句。句意:在我看来,尽管我们处在沉重的学习压力下,我们也应该尽力合理饮食,尽可能多做运动。前后分句间为让步关系,不是因果关系,用 though 或 although 引导让步状语从句。故 since

改为 though 或 although。

9. 考查形容词。句意:在我看来,尽管我们在沉重的学习压力下,我们也应该尽力合理饮食,尽可能多做运动。exercise 为不可数名词,用 much 来修饰。故 many 改为 much。

10. 考查代词。句意: 只有这样我们才能保持健康和学习好。最后一段使用第一人称讲述,表示"我们"。故 they 改为 we。

第二节书面表达(共1 题,满分25分)

72. 假设你是李华,你的交换生同学 Tom 最近向你求助,他放在宿舍的钱包不见了,里面有一些钱和身份证,但是他不敢告诉父母,怕受到责备,最近忧心忡忡。现在你给他写一封电子邮件。要点如下:

2.提出解决办法。

1.分析情况:

注意: 1.词数 100 左右;

2.可以适当增加细节,以使行文连贯。

【答案】Dear Tom,

I am feeling really sorry to know that you lost your wallet and that you are afraid to tell your parents. But think twice because then you will get into more trouble. First, feeling upset every day will affect your study and life.

Second, you will get into debt.

Personally, the only way to solve this problem is to talk to your parents. Although they may be angry for the present, they will understand you if you promise to be more careful later. So, you'd better make your decision, since the longer you leave this problem the worse it will become for you.

Hope my advice will be of some use for you.

Yours,

Li Hua

【解析】

【分析】

本篇书面表达属于应用文,要求考生给交换生同学 Tom 写封邮件,针对 Tom 目前所处的困境进行分析,并提出解决办法。

【详解】第一步: 审题

体裁:应用文

时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时。

结构: 总分法

总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。

要求:

- 1.分析情况;
- 2.提出解决办法。

第二步: 列提纲

be afraid to; think twice; get into; get into debt; talk to; promise to do; the + 比较级 第三步: 连词成句

- 1. I am feeling really sorry to know that you lost your wallet and that you are afraid to tell your parents.
- 2. First, feeling upset every day will affect your study and life.
- 3. Personally, the only way to solve this problem is to talk to your parents.
- 4. Although they may be angry for the present, they will understand you if you promise to be more careful later.
- 5. So, you'd better make your decision, since the longer you leave this problem the worse it will become for you.
- 6. Hope my advice will be of some use for you.

根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。

第四步:连句成篇

- 1.表文章结构顺序: First, Second
- 2.表转折对比关系: Although+clause(从句)
- 3.表因果关系: So

连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。

【点睛】[高分句型 1] I am feeling really sorry to know that you lost your wallet and that you are afraid to tell your parents. (宾语从句的运用)

[高分句型 2] Although they may be angry for the present, they will understand you if you promise to be more careful later. (让步状语从句的运用)

试卷相关说明

本试卷的题干、答案和解析均由组卷网(http://zujuan.xkw.com)专业教师团队编校出品。 登录组卷网可对本试卷进行**单题组卷、细目表分析、布置作业、举一反三**等操作。

试卷地址: 在组卷网浏览本卷

组卷网是学科网旗下的在线题库平台,覆盖小初高全学段全学科、超过 900 万精品解析试题。 关注组卷网服务号,可使用移动教学助手功能(布置作业、线上考试、加入错题本、错题训练)。



学科网长期征集全国最新统考试卷、名校试卷、原创题,赢取丰厚稿酬,欢迎合作。

钱老师 QQ: 537008204 曹老师 QQ: 713000635