# 高三年级英语学科试题

考生须知:

- 1. 本试题卷分第 I 卷 (选择题) 和第 II 卷 (非选择题), 共 8 页, 满分 150 分, 考试时间 120 分钟。
- 2. 答题前,在答题卷指定区域填写班级、姓名、考场号、座位号及准考证号。
- 3. 所有答案必须写在答题卷上,写在试卷上无效。
- 4. 考试结束后,只需上交答题卷。

第1卷(选择题部分)

第一部分 听力 (共两节,满分 30 分)

第一节(共 5 小题; 每小题 1.5 分, 满分 7.5 分)

听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

(, 【此处可播放相关音频, 请去附件查看】

What does the man think of the movie?

A. It's amusing.

B. It's exciting.

c. It's disappointing.

【答案】。

## 【解析】

【原文】M: Have you seen the movie Toy Story 4? We went to see it last night.

W: How was it?

M: My sister thought it was extremely amusing. But I was a bit disappointed.

2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

What does Tom's mother ask him to do?

A. Meet his friends.

- B. Go out with her.
- C. Finish his homework first.

【答案】。

## 【解析】

【原文】M: Can I go out with friends Mum?

W: Yes, Tom, but not now. You need to finish your homework first and meet them later.

M: Okay, Mum. It seems I can finish it in one hour.

3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

When does the plane take off?

A. At 11:30.

B. At 10:30.

C. At 9:30.

#### 【答案】A

## 【解析】

【原文】W: We'd better be going now, or we'll be late for the flight.

M: No worry. We just need to get to the airport before 10:30, and then we will have one hour left to check in.

4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

What are the speakers talking about?

A. A clothing store.

B. A street.

C. Clothes.

#### 【答案】A

#### 【解析】

【原文】W: Charlie, do you know a clothing store called Bravo?

M: Bravo... I know the name. But I'm not sure where it is.

W: It's on Madison Street. The clothes there are cheap and of good quality.

s. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】

What does John suggest the woman do?

A. Send his sister.

B. Ask Jason for help.

C. Go to the office with him.

#### 【答案】β

#### 【解析】

【原文】W: John, could you give me a lift to the office this morning? My car's at the garage.

M: I'd love to help you. But I will send my sister to school first. I may be a little late. Jason goes your way, though.

Why don't you ask him?

第二节 (共 15 小题; 每小题 1.5 分, 满分 22.5 分)

听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟; 听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独自读两遍。

听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】

6. How long has James worked in the department?

A. 3 years.

B. 2 years.

C. 5 years.

7. How does the woman feel about James' decision?

A. Supportive. B. Concerned. C. Disappointed. 【答案】6.c 7.A 【解析】 【原文】W: Do you know James will leave our department? M: Really? When is it? W: Next week. M: That's too bad. He has always been a good partner in the past five years. What happened? W: It's said that he has decided to set up his own company. You know he has worked as the department manager for three years and accumulated enough experience. He is ready to run his own business now. M: Oh, that's good news for him. W: Yes. It's really amazing and I believe he will make it. 听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 8. What is the probable relationship between the two speakers? A. Cousins. B. Classmates. C. Professor and student. 9. How did the man spend his weekend? A. Reading books. B. Writing an essay. C. Climbing a mountain. 10. What will the woman do for the man? A. Write the book list. B. Consult some books. C. Borrow some books for him. 【答案】8. B 9. B 10. c 【解析】 【原文】M: Hi, Emma. How was your weekend? W: Great! You know, I have finished all my essays. My cousin and I went to visit our grandparents in the

W: Great! You know, I have finished all my essays. My cousin and I went to visit our grandparents in the countryside. The air was so different from the city. Cool and fresh.

M: Sounds great.

W: Yeah. We climbed a mountain nearby and we could see for miles from the top. What about you? What did you do?

M: Busy with my essay.

W: Oh, yes, of course! I forgot you still have an essay due. It's on Friday, isn't it?

M: Yeah, time is limited but there are so many books to consult and I have to turn to Professor Smith for advice too.

W: Is there anything I can do to help?

M: Emm, would you mind helping me borrow some books from the library?

W: Oh, sure. No problem. Just give me the book list.

M: It's so nice of you.

W: You just focus on the essay. Good luck.

听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】

11. What will the man have for dinner?

A. Fish and salad. B. Potatoes and salad. C. Potatoes and fish.

12. What will the man do first?

A. Eat a meal. B. Play volleyball. C. Prepare his equipment.

13. Where are the speakers?

A. At home. B. At a restaurant. C. At the sports center.

【答案】(1. A (2. c (3. A

#### 【解析】

【原文】W: You're back early today.

M: Yes. I've got to be out for the volleyball game. Is dinner ready?

W: Not yet. The roast potatoes will take another hour to cook.

M: That's no good. I will have to leave within half an hour. What else are we having to eat?

W: Fish and vegetable salad. It would take me fifteen minutes to get them ready for you.

M: Great. I'll just have them. That gives me time to get my shoes, clothes and volleyball racket prepared, and then I can eat and go out.

W: Hey, sometimes you're just like a visitor to this house, coming back and leaving so soon.

M: Oh, I'm sorry. I'm just too busy all the time. But this game is really important and I've been chosen for the first team.

W: Well, that sounds impressive, so I'd better get on with making your meal.

M: Thanks. Mom.

W: Where is the game being played?

M: At the sports center. You can come and watch if you want.

W: Maybe not. I'm not really a volleyball fan.

听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】

14. What are the speakers mainly talk	ing about?	
A. Culture in China.	B. Tourism in China.	C. Development in China.
15. Where does the conversation prob	ably take place?	
A. In a store.	B. In a train.	C. In a coffee shop.
16. When did the woman go to China	last time?	
A. Last winter.	B. Ten years ago.	C. Two years ago.
17. Who is Bob?		
A. The woman's son.	B. The woman's husband.	C. The woman's neighbor.
【答案】14. c 15. c 16. 1 【解析】	3 (7. A	
【原文】M: Hey Barbara, what a coi	ncidence! Are you here for a coffee too	0?
W: Yeah. It has been a couple of week	s since I saw you last time.	
M: I was on vacation. Have you ever l	peen to China?	
W: Yes, I taught English there for a co	uple of years. That was about a decade	e ago.
M: I was there this winter. China is de	veloping so quickly now. What impres	ssed me most is their train system.
W: Yes. It is more advanced compared	l with our old rail system.	
M: You read my mind. The train was s	so fast and clean. Also, it's very conver	nient to pay with the cell phone in
almost every store, big or small.		
W: That's so cool. They didn't have the	at when I was there. I think I will go ba	ack at some point.
M: Have you been thinking of doing s	o?	
W: Not in the near future. Chris and i	have just had a baby. We'd better wait	until Bob is old enough.
M: Maybe not to the big cities, as they	were always busy, but some of the qu	ieter towns were lovely.
W: Yes, especially those ancient towns	s. I really like them very much.	
听下面一段独白,回答以下小题。	【此处可播放相关音频,请去附件查	看】
18. When did the disaster happen?		
A. On December 31.	B. Three years ago.	C. Last month.
19. How many deaths did the disaster	cause?	
A. 2.	B. 23.	C. 25.
20. Where is the cat most likely to be	now?	

【答案】18. B 19. B 20. c

#### 【解析】

【原文】A cat that many believed was killed along with its owner in a huge mudslide has been found three years later. A mudslide is a large mass of wet earth that suddenly and quickly moves down the side of a mountain. The natural disaster happened in January 2018 in the American state of California.

The Animal Shelter Assistance Program in Santa Barbara County says someone brought the cat to the organization last month. The animal's name is Patches. A microchip exam confirmed her identity.

Patches had been missing since January 9,2018. The mudslide killed 23 people, including the cat's owner josie Gower. The destruction of the mudslide was so terrible that the bodies of two victims were never found.

The ASAP shelter says Patches was found less than 400 meters from where her home used to be. She was reunited with Gower's partner, Norm Borgatello, on December 31.

"Though we don't know exactly what she's been doing with her life for the past three years, we can see that both Patches and Norm are thrilled to be reunited," the shelter said in a Facebook post.

第二部分 阅读理解(共两节,满分 35 分)

第一节 (共 10 小题; 每小题 2.5 分, 满分 25 分)

阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项,并在答题纸上将该 项涂黑。

## A

With bold colors, sharp lines and surreal (超现实主义的) scenes, street art from Brazil brings a different cultural feast to the audience in Shanghai this winter.

Two famous Brazilian street artists, twin brothers Gustavo Pandolfo and Otavio Pandolfo, opened their exhibition at the Shanghai Fosun Foundation on the last day of 2020. Titled "You Are My Guest," the show will last till Feb. 26.

"It was difficult to put this show together when the whole world had to stop because of the pandemic," Otavio Pandolfo told Xinhua during an online interview. Due to COVID-19, the two artists could not personally present their work in Shanghai, nor could they participate in the exhibition's offline planning and preparations. However, they created a network with staff members from the Fosun Foundation in Shanghai via e-mails and video links.

After months of online communication and arrangements, they managed to send over 200 art pieces to Shanghai. "We try to find the best way to share our works with all the guests that visit the show," he said.

Popular around the world, they have held and participated in exhibitions in countries including the United

States, Portugal and Finland. "'You Are My Guest' is an invitation for everyone to jump inside our imagination, and we like to share this with everybody," he said, adding that the exhibits were presented in a multi-media way, including large-scale paintings and sound pieces.

Born and living in Sao Paulo, they infuse(注入) their works with Brazilian cultural elements, such as local folk stories, hip hop music and breakdancing, and hope the exhibition would give Chinese audiences a glimpse of Brazilian culture. "It was a difficult year for everyone in many different ways," said Gustavo Pandolfo. "We hope that with this exhibition we can bring some hope, energy and light, and people can think of something colorful, fun, happy and with love."

- 21. What can we learn about the exhibition?
- A. It will last about a month.
- B. It was hardly influenced by the pandemic.
- C. Visitors can jump inside the large-scale paintings.
- D. The two artists couldn't get involved in its preparations in person.
- 22. Why do the artists infuse their works with Brazilian cultural elements?
- A. To share their works with Chinese audiences.
- B. To bring hope, energy and light to people's life.
- C. To help Chinese audiences understand Brazilian culture.
- D. To make people think of something colorful and delightful.
- 23. What is this text?
- A. A story of two artists.
- B. An exhibition review.
- C. An introduction to an exhibition.
- D. An advertisement for an exhibition.

【答案】21.0 22.0 23.0

#### 【解析】

【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了两位著名的巴西街头艺术家在在上海复星基金会举办了他们的艺术展览。

# 【1/题详解】

细节理解题。根据文章第三段 "Due to COVID-19, the two artists could not personally present their work in Shanghai, nor could they participate in the exhibition's offline planning and preparations.(由于新冠肺炎疫情的影响,两位艺术家无法在上海亲自展示作品,也无法参与展会线下的策划和筹备工作。)"可知,两位艺术家

不能到现场参见准备工作。故选 D。

#### 【22 题详解】

细节理解题。根据文章最后一段"Born and living in Sao Paulo, they infuse(注入) their works with Brazilian cultural elements, such as local folk stories, hip hop music and breakdancing, and hope the exhibition would give Chinese audiences a glimpse of Brazilian culture. (他们出生并生活在圣保罗,他们的作品中融入了巴西的文化元素,如当地的民间故事、嘻哈音乐和霹雳舞,希望通过这次展览让中国观众了解巴西文化。)"可知,注入巴西文化元素是为了让中国观众了解巴西文化。故选 C。

#### 【23题详解】

主旨大意题。根据文章第二段 "Two famous Brazilian street artists, twin brothers Gustavo Pandolfo and Otavio Pandolfo, opened their exhibition at the Shanghai Fosun Foundation on the last day of 2020.(巴西著名街头艺术家古斯塔沃•潘道夫和奥塔维奥•潘道夫的双胞胎兄弟于 2020 年最后一天在上海复星基金会举办了他们的展览。)"及全文内容可知,文章主要介绍了两位著名的巴西街头艺术家在在上海复星基金会举办了他们的艺术展览。故选 C。

В

You may have come across several "strange" cultural practices; some would grip you with fear, while others would leave you astonished. The wife-carrying competition in Finland falls into the latter category.

Strange as it might sound, wife-carrying is a real sport in Finland. In fact, it is a highly competitive sport in which male competitors race while each carrying a female teammate. The objective is for the male to carry the female through a special obstacle track in the fastest time. The length of the official track is 253.5 metres with two dry obstacles (障碍) and a water obstacle about one metre deep.

The first modern-day wife-carrying event was held in Finland in 1992 and foreign competitors gained admission in 1995. This event is now held annually in Sonkajärvi, Finland as the World Championship.

Although many might consider the sport a joke, competitors take it very seriously. Like every serious sport, the wife-carrying competition also has its guidelines which are set by the International Wife-Carrying Competition Rules Committee. While the International rules are the basis for all competitions, rules and prizes do vary for each competition.

It is not <u>mandatory</u> that you must be legally married to the "wife" to be carried, she may even be your neighbour's wife or even someone you met during the competition; she must, however, be over 17 years of age.

And her minimum weight must be 49 kilograms; otherwise, she will be burdened with a rucksack containing additional weight to bring the total load to be carried up to 49 kg. All participants must enjoy themselves. Yes, that is also one of the rules.

Special prizes go to the most entertaining couple, the best costume, and the strongest carrier. And for the grand prize, the wife's weight in beer goes to the couple who completes the course in the shortest time. Whether you win or lose, the good thing is the sport encourages team spirit among couples.

24. Which can't be used to describe the wife-carrying competition?

A. Fearful.

B. Astonishing.

C. Competitive.

D. Serious.

25. What is true about the competition?

A. The first event was in 1992.

B. The rules are flexible for each competition.

C. The official track is 253.5 metres long and 1 metre deep.

D. By no means can wives weighing less than 49 kg participate in it.

26. What does the underlined word "mandatory" in paragraph 5 mean?

A. Important.

B. Necessary.

C. Strange.

D. Possible.

【答案】24. A 25. B 26. B

#### 【解析】

【分析】本文是一篇说明文。文章介绍芬兰的奇异比赛:背妻子比赛。

#### 【14 题详解】

细节理解题。根据第一段中"some would grip you with fear, while others would leave you astonished."(有些人会因害怕而紧紧地抓住你,而另一些人会让你大吃一惊。);根据第二段中"In fact, it is a highly competitive sport in which male competitors race while each carrying a female teammate."(事实上,这是一项竞争激烈的运动,男性选手每名携带一名女性队友。);再根据第四段中"Although many might consider the sport a joke, competitors take it very seriously."(尽管许多人可能认为这项运动是一个笑话,但竞争对手却非常认真地对待它。)由第 1、2、4 段可知,这项活动让人吃惊、有竞争性、比赛者严肃对待,但不会让人害怕。故选 A。

#### 【25 题详解】

细节理解题。由文章第 4 段中"While the International rules are the basis for all competitions, rules and prizes do vary for each competition."(虽然国际规则是所有比赛的基础,但每一项比赛的规则和奖金都有所不同。)可知,尽管有国际规则做基础,每次的规则和奖品会有变化。故选 B。

## 【26题详解】

词义猜测题。由第 5 段中的"she may even be your neighbour's wife or even someone you met during the competition"(她甚至可能是你邻居的妻子,甚至是你在比赛中遇到的人)可知,背妻子比赛不一定要是自

A new study suggests that identical(同卵的) twins are not exactly the same genetically. Scientists in Iceland examined DNA from 387 pairs of identical twins, their parents, children, husbands or wives. The examinations led the team to find "early mutations that separate identical twins," lead researcher and geneticist Kari Stefansson said.

Mutations are small changes in DNA that can happen when a cell divides in an attempt to copy itself. These small changes can influence a person's physical appearance or control a person's ability to fight a disease.

The newly-discovered mutations show that identical twins do have genetic differences. On average, identical twins have 5.2 of these early genetic differences, the researchers found. These differences represent a small part of each twin's genetic material. But they could influence why one twin is taller or why one is at greater risk for some cancers than the other.

In the past, many researchers believed physical differences seen in identical twins were related mostly to environmental influences, such as nutrition or lifestyle behaviors.

Jan Dumanski is a geneticist at Sweden's Uppsala University. He was not involved in the study. He praised the findings as "a clear and important contribution" to medical research. "The implication is that we have to be very careful when we are using twins as a model" for examining the influences of genetics or the environment, Dumanski said.

A 2008 paper in The American Journal of Human Genetics found some genetic differences between identical twins. The new study, however, goes beyond earlier work by including the DNA of parents, children, husbands and wives of identical twins. Studying family members permitted the researchers to examine when genetic mutations happened in two different kinds of cells: those present in only one individual and those passed on to the person's children.

Stefansson said his team found twins where a mutation is present in all cells of the body of one twin, but not in the other twin at all. However, "sometimes the second twin may show the mutation in some cells, but not all cells," he added.

- 27. What is a function of mutations?
- A. Change people's DNA.
- B. Help a cell to copy itself.
- C. Influence people's physical appearance.
- D. Increase people's ability to fight diseases.
- 28. Why did the study include the DNA of family members?

- A. To check when the mutations happened.
- B. To identify the results of former research.
- C. To find out where the mutations happened.
- D. To examine the influence of the environment.
- 29. What is Jan Dumanski's attitude toward the study?
- A. Cautious.

B. Doubtful.

C. Concerned.

- D. Positive.
- 30. Which of the following is the best title for the text?
- A. A Breakthrough in Identical Twins Study
- B. Identical Twins: Not Genetically Exact Copies
- C. Genetic Differences Caused by Family Members
- D. DNA Decides the Difference between Identical Twins

【答案】17.0 18.A 19.0 30.B

#### 【解析】

【分析】这是一篇说明文。文章介绍了一项新的研究表明同卵双胞胎在基因上并不完全一样。

#### 【27 题详解】

细节理解题。根据第二段 "Mutations are small changes in DNA that can happen when a cell divides in an attempt to copy itself. These small changes can influence a person's physical appearance or control a person's ability to fight a disease." (突变是 DNA 中的微小变化,当细胞分裂试图复制自身时可能发生。这些微小的变化会影响一个人的外表或控制一个人对抗疾病的能力)可知,突变的作用是影响人的外貌。故选 C 项。

## 【28 题详解】

细节理解题。根据第六段中 "Studying family members permitted the researchers to examine when genetic mutations happened in two different kinds of cells: those present in only one individual and those passed on to the person's children." (通过研究家庭成员,研究人员可以检查两种不同类型的细胞何时发生了基因突变:一种是只存在于一个人身上的,另一种是遗传给孩子的)可知,研究家庭成员可以查明突变在何时发生。故选 A 项。

## 【28题详解】

推理判断题。根据第五段中"He praised the findings as 'a clear and important contribution' to medical research."(他称赞这些发现为医学研究做出了"明确而重要的贡献")可以推知,Jan Dumanski 对研究结果大加赞赏,也就是持积极的态度,故选 D 项。

## 【30 题详解】

主旨大意题。通读全文,特别是根据第一段 "A new study suggests that identical(同卵的) twins are not exactly the same genetically." (一项新的研究表明,同卵双胞胎的基因并不完全相同)可知,本文主要介绍一项新的研究,表明同卵双胞胎的基因并不完全相同。选项 B "同卵双胞胎:基因上不是完全相同的复制品"高度概括文章主题,准确全面,适合作标题。故选 B 项。

# 第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

The New Year is always a time of new beginnings, a time for a change, and a time to set goals. 31 Here are some tips for setting career goals in a new year:

#### **Reflect on Your Year**

Take some time to consider your career in the year that just ended. If you dislike your job, try to figure out why. Is it due to the work itself, or something about the workplace? If you like what you do, and it's outside factors that you find limiting, it might make sense to make your goal to find a new position. \_\_\_32\_\_

#### **Engage in Career Research**

\_\_\_\_33 \_\_Start to read about careers of interest by browsing websites or publications at your local bookstore or library. Identify two new careers to research each week, and keep a diary of your interest in each. For those fields with a genuine appeal, make a list of questions to research so that you can fully evaluate the suitability of that career for you.

#### **Check Out What Your Friends Do**

\_\_\_\_34 \_\_\_ Think about the roles of colleagues, suppliers, or clients that might be a good fit for you, and interview them about the nature of their work. Share your skills list with them, and ask for help brainstorming career options that might be worth considering within their sections.

#### **Gain New Skills**

If you want to take up a new career, consider volunteering to gain additional experience, or taking classes to learn new skills. 35

- A. Always be ready to learn and aim to be better.
- B. Activate your curiosity about the work lives of people in your social network.
- C. If you are totally in love with what you do, aim higher, and strive to be better.
- D. Spend some time assessing what you like and dislike about your current situation.
- E. Many people look forward to changing career paths and aiming for bigger dreams.
- F. The more you research, the easier it will be to make decisions and set goals for yourself.

G. The same holds true if you feel positive about your field, but are ready for more significant responsibilities.

【答案】31. 8 32. 9 33. 4 34. 13 35. A

## 【解析】

【分析】本文为说明文。文章介绍了关于新年工作目标的制定的建议。

## 【3/ 题详解】

上文 "The New Year is always a time of new beginnings, a time for a change, and a time to set goals.(新年总是一个开始新的时刻,一个改变的时刻,一个设定目标的时刻)"说明了新的一年新的开始,一个改变,设立目标的开始。E 选项 "Many people look forward to changing career paths and aiming for bigger dreams.(很多人都希望改变职业道路,追求更大的梦想)"说明了很多人都希望改变以追求梦想,与上文 "change, goals"相呼应。故选 E 项。

## 【32题详解】

根据上文 "If you like what you do, and it's outside factors that you find limiting, it might make sense to make your goal to find a new position.(如果你喜欢自己的工作,而外部因素又限制了你的工作,那么把目标定在找一份新工作上可能是有意义的)"说明工作的环境因素限制了你的工作,那就换个环境。G 选项 "The same holds true if you feel positive about your field, but are ready for more significant responsibilities.(如果你对自己的工作领域感觉良好,但又准备好承担更重要的责任,这同样适用)"说明工作本身限制了个人发展,那就换一份适合自己的工作。G 选项和上文都是在讲解喜欢之前的工作,但是还是要换工作的情况。故选 G 项。

#### 【33题详解】

F 选项 "The more you research, the easier it will be to make decisions and set goals for yourself.(你研究得越多,就越容易为自己做出决定和设定目标)"说明了多研究,就能更容易做决定,选项中的 research 与标题 **Engage** in Career Research(从事职业研究)相呼应。故选 F 项。

## 【34 题详解】

B 选项 "Activate your curiosity about the work lives of people in your social network.(激发你对社交网络中人们的工作生活的好奇心)"说明要了解周围人的工作生活,与小标题 Check Out What Your Friends Do(看看你的朋友是怎么做的)相对应。故选 B 项。

#### 【35 题详解】

A 选项 "Always be ready to learn and aim to be better.(随时准备学习,力争做得更好)"说明要随时学习技能,随时为将来的改变做准备,与小标题 Gain New Skills(获得新技能)相呼应。故选 A 项。

第三部分语言运用(共两节,满分 45 分)

第一节(共 20 小题; 每小题 1.5 分, 满分 30 分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的  $A \times B \times C$  和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最

# 佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。

	It v	was in my first year	of w	ork as a doctor. My mout	h w	as <u>36</u> and my palm	s sw	veaty. The only thing that
kep	t me	2 37 was the	hou	ght that things were so	38	worse for the family	I wa	as talking to.
	Ay	young girl had been	rush	ned up to theatre (手术室)	) aft	er a road traffic accident.	I ha	d spent some time in
betv	veer	n <u>39</u> in theatre	tal	king to the family as they	wai	ted for news. The surgeo	ns h	ad been40 to save
her	life.	Ashen-faced, the co	nsu	ltant (会诊医师) told the	n th	e news. I sat with them for	or so	ome time as
they	/	41 quietly and w	hen	I emerged from the room	the	consultant was standing	outs	side. "I think it would be
nice	if i	t came from you," h	e sa	id.				
	I	42 blankly. "W	/hat	?" I asked."About organ o	lona	ation," he replied. I swallo	we	d hard. Surely this would
be t	he _	43 thing they'	d wa	ant to talk about. It felt ac	utel	y44 and ill-timed	to b	e considering this kind of
con	vers	ation while they we	e be	eing engulfed in 45		But the problem with org	gan c	donation is that every
min	ute _	I open	ed tl	he door and sat opposite t	hem	, 47 that I was	only	going to make things
wor	se fo	or them.						
	"It	's what she'd have v	vant	ed," the mother said	48	I'd even finished.		
	Th	e father nodded. Wh	ile l	I had 49 they mi	ght	be angry with me for brin	ging	g up such a50
subj	ect	in their moment of g	rief	<u>5</u> they seem	ned p	pleased."She was always	so _	52 ," her father
add	ed. A	As I left them, it	53	to me that I'd been	wro	ng in thinking it would be	an	awkward conversation.
Not	hing	g could take away the	e pa	in of having lost their dau	ıght	er. Yet this last, final act h	nad _	54 them and
help	ed t	hem feel that the	5	5 of their daughter li	ved	on in this act of generosi	ty.	
	Str	angely, it was one o	f the	e most heart-warming con	vers	sations I have ever had.		
36.	Α.	wet	В.	dry	С.	bitter	D.	pale
37.	Α.	focused	В.	informed	С.	attracted	D.	excited
38.	Α.	clearly	В.	probably	С.	much	D.	largely
39.	Α.	resulting	В.	assisting	С.	settling	D.	occupying
40.	Α.	unable	В.	sure	С.	surprised	D.	hard
41.	Α.	cried	В.	chatted	С.	sobbed	D.	swore
42.	Α.	shook	В.	glanced	С.	glared	D.	stared
43.	Α.	cruel	В.	guilty	С.	very	D.	last
44.	Α.	awkward	В.	disappointing	С.	urgent	D.	dangerous
45.	Α.	frustration	В.	grief	C.	horror	D.	pressure
46.	Α.	races	В.	works	С.	passes	D.	counts

47.	Α.	puzzled	В.	convinced	С.	scared	D.	cautious
48.	Α.	until	В.	after	С.	before	D.	since
49.	Α.	imagined	В.	suspected	С.	accepted	D.	prepared
50.	Α.	complex	В.	formal	С.	dull	D.	delicate
51.	Α.	in turn	В.	in brief	С.	in particular	D.	in fact
52.	Α.	brave	В.	generous	С.	responsible	D.	innocent
53.	Α.	seemed	В.	appealed	С.	occurred	D.	happened
54.	Α.	comforted	В.	reminded	С.	inspired	D.	promised
55.	Α.	soul	В.	mind	С.	spirit	D.	recall
【答	案	] 36. B 37. A		38. c 39. B 40	. A	41.c 42.9	43	3. 9 44. A 45. B

## 【解析】

47. B 48. c 49. A

46. 2

【分析】这是一篇记叙文。文讲述了作者与遭遇事故去世的女孩家属交流器官捐献的事情,以为是一件很难堪的事情,却意外的发现女孩父母欣然同意,这让作者感觉到这是经历过的最暖心的谈话之一。

51. 2 52. B

53. c

54. A

50. 0

55. c

## 【36题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我口干舌燥,手心冒汗。A. wet 湿的; B. dry 干的; C. bitter 苦的; D. pale 苍白的。根据前文"It was in my first year of work as a doctor."可知,作者初当医生,面对重伤病人很紧张,口干,手心冒汗,是表达作者很紧张的心理活动。故选 B 项。

## 【37 题详解】

考查形容词词义辨析。句意:唯一能让我集中注意力的是一种想法,那就是和我谈话的那个家庭的情况要糟糕得多。A. focused 注意力集中的;B. informed 见多识广的;C. attracted 有吸引力的;D. excited 激动的。根据上文"My mouth was\_\_\_1\_\_\_and my palms sweaty."可知,作者很紧张,注意力不容易集中,所以此处指唯有想一想重伤者的家庭所承受的苦难才能集中注意力。故选 A 项。

#### 【38 题详解】

考查副词词义辨析。句意:唯一能让我集中注意力的是一种想法,那就是和我谈话的那个家庭的情况要糟糕得多。A. clearly 清楚地; B. probably 很可能; C. much 非常,很; D. largely 主要地。much 可用于修饰比较级,加强语气,符合句意。故选 C 项。

#### 【39题详解】

考查动词词义辨析。句意:我花了一段在手术室里帮忙的间隙时间和家人交谈,因为他们在等消息。A. resulting 结果; B. assisting 协助; C. settling 解决; D. occupying 占领。根据前文"It was in my first year of work as a doctor."可知,作者刚做医生,还不是主刀医生,在手术室里协助,才有空闲给等消息的家人交谈。故

选B项。

## 【40 题详解】

考查形容词词义辨析。句意: 外科医生未能挽救她的生命。A. unable 不能的; B. sure 确信的; C. surprised 吃惊的; D. hard 艰难的。根据下段中后文"'About organ donation,'he replied."可知,医生没能挽救她的生命。故选 A 项。

#### 【41 题详解】

考查动词词义辨析。句意:我和他们一起坐了一会儿,他们安静地抽泣着,当我走出房间时,会诊医师站在外面。A. cried 哭喊; B. chatted 聊天; C. sobbed 啜泣; D. swore 咒骂。根据后文"'About organ donation,' he replied."可知,医生没能挽救女儿的生命,所以当医师告诉他们这个消息的时候,他们在"啜泣"。根据后文"quietly"排除 A 项。故选 C 项。

#### 【タン 题详解】

考查动词词义辨析。句意:我茫然地盯着。A. shook 摇晃; B. glanced 瞥一眼; C. glared 怒目而视; D. stared 凝视,盯着。根据后文作者所问"What?"可知,作者对会诊医师的说法感到意外,所以"茫然的盯着"。故选 D 项。

#### 【+3题详解】

考查形容词词义辨析。句意:这肯定是他们最不想谈的事了。A. cruel 残酷的; B. guilty 内疚的; C. very 非常; D. last 最后的。根据后文"It felt acutely\_\_\_9\_\_ and ill-timed to be considering this kind of conversation while they were being engulfed in\_\_\_10\_\_\_."可知,作者认为他们在悲痛之中肯定最不想谈到器官捐献,the last thing... 意为"最不想的事情"。故选 D 项。

#### 【44 题详解】

考查形容词词义辨析。句意:当他们沉浸在悲痛中时,考虑这种谈话,感到非常尴尬和不合时宜。A. awkward 令人尴尬的;B. disappointing 令人失望的;C. urgent 紧急的;D. dangerous 危险的。根据后文"ill-timed"以及"while they were being engulfed in \_\_\_\_10\_\_\_."可知,作者感到这种时候谈这样事情"非常尴尬",和"不合时宜"意义一致。故选 A 项。

## 【45 题详解】

考查名词词义辨析。句意: 当他们沉浸在悲痛中时,考虑这种谈话,感到非常尴尬和不合时宜。A. frustration 懊恼; B. grief 悲伤; C. horror 恐惧; D. pressure 压力。根据前文可知,女孩去世了,所以父母沉浸在"悲痛中",后文"While I had 14 they might be angry with me for bringing up such a 15 subject in their moment of grief"可以验证答案。故选 B 项。

## 【46题详解】

考查名词词义辨析。句意: 但器官捐献的问题是每一分钟都很重要。A. races 比赛; B. works 工作, 使产生

效果; C. passes 通过; D. counts 计数, 重要, 有价值。every minute counts "每分钟都很重要, 分秒必争" 是一条谚语, 符合句意。故选 D 项。

## 【47 题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我打开门,坐在他们对面,确信我只会让他们更糟。A. puzzled 困惑的;B. convinced 确信的;C. scared 害怕的;D. cautious 谨慎的。根据前文"It felt acutely\_9\_ and ill-timed to be considering this kind of conversation while they were being engulfed in\_10\_."等信息可知,作者确信和逝者父母沟通时,肯定会使他们更加悲伤。故选B项。

#### 【48 题详解】

考查连接词词义辨析。句意: "这是她想要的,"我还没说完母亲就说。A. until 直到; B. after 在……之后; C. before 在……之前; D. since 自从。根据母亲说的话"It's what she'd have wanted"可以推测,似乎他们事先都有承诺,所以这里指,母亲还没有等作者说完,就答应了。before 可译为"还没来的及……就……"。故选 C 项。

#### 【49题详解】

考查动词词义辨析。句意:我原以为他们会因为我在悲痛的时刻提出这样一个微妙的问题而生我的气,但实际上他们似乎很高兴。A. imagined 想象,料想,认为; B. suspected 怀疑; C. accepted 接受; D. prepared 准备。根据后文"\_\_\_\_\_16\_\_\_\_they seemed pleased."可知,前文"they might be angry with me for bringing up such a \_\_\_\_15\_\_\_ subject in their moment of grief"是作者料想的,并非事实的事情。故选 A 项。

#### 【50 题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我原以为他们会因为我在悲痛的时刻提出这样一个敏感的问题而生我的气,但实际上他们似乎很高兴。A. complex 复杂的;B. formal 正式的;C. dull 沉闷的;D. delicate 微妙的,敏感的。根据前文"It felt acutely\_\_\_9\_\_ and ill-timed to be considering this kind of conversation while they were being engulfed in\_\_\_10\_\_\_."可知,作者原以为在这种女儿去世的悲痛时刻提器官捐献的事是敏感的。故选D项。

#### 【5/ 题详解】

考查介词短语辨析。句意:我原以为他们会因为我在悲痛的时刻提出这样一个敏感的问题而生我的气,但实际上他们似乎很高兴。A. in turn 轮流地;B. in brief 简短地;C. in particular 特别地;D. in fact 事实上。根据前文可知,女孩的父母都很快同意了女儿的器官捐献,所以对照作者所料想的"他们会生气"而言,"他们似乎很高兴"是事实。故选 D 项。

## 【52 题详解】

考查形容词词义辨析。句意: "她总是那么慷慨,"她的父亲补充说。A. brave 勇敢的; B. generous 慷慨的; C. responsible 负责人的; D. innocent 无辜的。根据前文妈妈所说"It's what she'd have wanted,"可知,器官

捐献,帮助别人的思想似乎是女儿生前的心愿,所以父亲所说的是"女儿总是那么慷慨"。后文"in this act of generosity"可以验证答案。故选 B 项。

## 【53题详解】

考查动词词义辨析。句意: 当我离开他们时,我突然想到,我错了,以为这会是一次尴尬的谈话。A. seemed 好像; B. appealed 呼吁; C. occurred 发生; D. happened 发生,碰巧。it occurs to me that... "我突然想到……" 是固定句型,符合句意。故选 C 项。

## 【54 题详解】

考查动词词义辨析。句意:然而,这最后的最后一幕安慰了他们,使他们感到女儿的精神在这一慷慨行为中得以延续。A. comforted 安慰; B. reminded 提醒; C. inspired 激励; D. promised 承诺。根据前文"Nothing could take away the pain of having lost their daughter."和本句转折的语义及后文"he \_\_\_\_20\_\_\_ of their daughter lived on in this act of generosity"可知,失去女儿的痛苦无法消除,捐献器官,就是对父母的一种"安慰"。故选 A 项。

## 【ss 题详解】

考查名词词义辨析。句意:然而,这最后的最后一幕安慰了他们,使他们感到女儿的精神在这一慷慨行为中得以延续。A. soul 灵魂; B. mind 心灵; C. spirit 精神; D. recall 回忆。基于前文的分析可知,失去女儿的痛苦无法消除,捐献器官,使父母感觉到女儿的精神得以延续,世上永存。故选 C 项。

# 第Ⅱ卷(非选择题部分)

第三部分:语言运用(共两节,满分 45 分)

第二节 (共 10 小题; 每小题 1.5 分, 满分 15 分)

阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。

The FIFA World Cup attracted worldwide attention. But have you ever considered <u>56</u> watching the World Cup might affect your health?

Watching sport might have some positive consequences57(support) a team can give people a sense of
community and boost fans' self-esteem when their team wins. Jason Lanter is a psychology professor at Kutztown
University who studies the 58 (behave) of sport fans. Lanter said people feel like they fit in. They know there
59 (be) good psychological and also health benefits simply from being part of a group.
On the other hand, however, when watching 60 intense match like the World Cup, people's pulses can
(easy) spike (激增) which could cause heart attacks, especially when their teams lose. On the day in 1998
when Argentina defeated England in the World Cup, 55 more people62(admit) to hospitals due to heart
attacks, <u>63</u> (compare) to an average day in England. British research revealed that apart <u>64</u> heart
attacks, the excitement, disappointment and flow of adrenalin from watching a national team play might also cause

more domestic violence.

John Ryan, a cardiologist at the University of Utah Health Care advised people to stay hydrated, stay cool and eat and drink alcohol in moderation. He said those same pieces of advice \_\_\_\_\_65 \_\_\_we find useful for life in general are also useful while we're watching sport games.

#### 【答案】56. how

- 57. Supporting
- 58. behavior/behaviour
- 5%. are 60. an
- 61. easily 62. were admitted
- 63. compared
- 64. from 65. that

#### 【解析】

【分析】这是一篇说明文。文章介绍了看世界杯对健康的影响。

#### 【56题详解】

考查名词性从句。句意:但是你有没有想过看世界杯如何影响你的健康?"\_\_\_1\_\_\_ watching the World Cup might affect your health"是宾语从句,根据句意,该空表示"如何",应该用 how 引导该从句。故填 how。

#### 【57 题详解】

考查非谓语动词。句意:支持一支球队可以给人们一种集体感,当他们的球队获胜时,可以增强球迷的自尊心。"\_\_\_2\_\_\_(support) a team"是主语,作主语通常用动名词。故填 Supporting。

## 【58 题详解】

考查名词。句意: 杰森·兰特(Jason Lanter)是库兹顿大学(Kutztown University)研究体育迷行为的心理学教授。
"the \_\_\_3\_\_\_(behave)"是 study 的宾语, 且空前有定冠词 the, 空处应该填名词 behavior。 behavior 泛指"行为"时,常用作不可数名词,故填 behavior/behaviour。

#### 【58题详解】

考查时态和主谓一致。句意:他们知道仅仅是群体中的一员就能带来良好的心理和健康益处。根据上文可知,该句是客观介绍,应该用一般现在时态。且 there be 句型中,be 动词和后面的名词一致。空后是名词复数 benefits,故该空应填 are。

## 【60题详解】

考查冠词。句意:然而,另一方面,当观看像世界杯这样激烈的比赛时,人们的脉搏很容易就会飙升,这可能会导致心脏病发作,尤其是当他们的球队输了的时候。match 是可数名词,该处指"一场比赛",前面

应用不定冠词。intense 的发音开头是元音音素,故填 an。

## 【67 题详解】

考查副词。句意:然而,另一方面,当观看像世界杯这样激烈的比赛时,人们的脉搏很容易就会飙升,这可能会导致心脏病发作,尤其是当他们的球队输了的时候。该空修饰动词 spike,应用副词。故填 easily。

#### 【62题详解】

考查时态、语态和主谓一致。句意: 1998 年阿根廷在世界杯上击败英格兰的那一天,因心脏病发作而入院 比平常日子多了 55 人。根据 1998 可知,该句应用一般过去时态。admit 意为"允许某人进入某地",主语 "50 more people"和"admit"之间是被动关系,该句应用被动语态。且主语为 people,根据主谓一致原则, 故填 were admitted。

## 【3题详解】

考查非谓语动词。句意: 1998 年阿根廷在世界杯上击败英格兰的那一天,因心脏病发作而入院比平常日子多了 55 人。"\_\_\_8\_\_\_(compare) to an average day in England"是状语,the day in 1998 和 compare 之间是被动关系,应用过去分词作状语。故填 compared。

#### 【"题详解】

考查介词。句意:英国一项研究显示,观看国家队比赛时的兴奋、失望和肾上腺素的分泌,除了会引发心脏病外,还可能导致更多的家庭暴力。表示"除了······之外还",应用固定短语 apart from。故填 from。

## 【65题详解】

考查定语从句。句意: 他说,那些我们认为对生活有用的建议,在我们观看体育比赛时也很有用。"\_\_\_\_10\_\_\_ we find useful for life in general"是定语从句,修饰"those same pieces of advice"引导词在从句中作 find 的宾语,指物,且先行词前有 the same 修饰,因此应用 that 引导从句。故填 that。

## 第四部分 写作(共两节,满分 40 分)

## 第一节 应用文写作(满分 15 分)

- (6. 假如你是李华,下周你校将开展中国传统文化周活动。你已邀请交换生 Jerry 观看下周六学校古典音乐俱乐部举行的古筝表演,但该表演因故取消。请你给他写封邮件,内容包括:
- 1. 告知表演取消;
- 2. 提议参加其它活动;
- 3. 期待回复。

注意: 1. 词数 80 左右;

2. 可适当增加细节,以使行文连贯。

参考词汇: 古筝 the Chinese Zither

## 【答案】Dear Jerry,

I regret to inform you that the Chinese Zither performance scheduled at 6 P. M. next Thursday has to be canceled. It happens that some of the actors will participate in the art festival of the city at that time.

It is a pity that we can't appreciate the splendid performance by actors in traditional costumes. Would you like to attend the Chinese Classics reciting contest on Friday instead? It provides another opportunity to explore the charm of Chinese culture. I bet it will never fail to satisfy you.

Looking forward to your reply.

Yours,

Li Hua

#### 【解析】

【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给交换生 Jerry 写封邮件告知古筝表演因故取消的消息。

【详解】第一步: 审题

体裁:应用文

时态:根据提示,时态主要为一般现在时,少量一般将来时。

结构:总分法

总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。

内容包括:

- 1. 告知表演取消;
- 2. 提议参加其它活动:
- 3. 期待回复。

第二步:列提纲 (重点词组)

regret to do; be scheduled at; participate in; explore the charm of Chinese culture; fail to do;look forward to 第三步: 连词成句

- 1. I regret to inform you that the Chinese Zither performance scheduled at 6 P. M. next Thursday has to be canceled.
- 2. It happens that some of the actors will participate in the art festival of the city at that time.
- 3. It is a pity that we can't appreciate the splendid performance by actors in traditional costumes.
- 4. I bet it will never fail to satisfy you.

根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。

第四步:连句成篇(衔接词)(供参考)

- 1.表文章结构顺序: First of all, Firstly/First, Secondly/Second… And then, Finally, In the end, At last
- 2.表并列补充关系: What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not only…but (also),

including,

- 3.表转折对比关系: However, On the contrary, but, On the one hand…,On the other hand… Some…,while others…,as for, so…that…
- 4.表因果关系: Because, As, So, Thus, Therefore, As a result

连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。

【点睛】[高分句型 1] I regret to inform you that the Chinese Zither performance scheduled at 6 P. M. next Thursday has to be canceled.句中使用 that 引导的宾语从句,过去分词作后置定语。

[高分句型 2] It happens that some of the actors will participate in the art festival of the city at that time.句子中 it 是形式主语,that 引导的主语从句作真正的主语。

[高分句型 3] It is a pity that we can't appreciate the splendid performance by actors in traditional costumes.运用固定句型,其中 it 是形式主语,that 引导的主语从句作真正的主语。

# 第二节 读后续写 (满分 25 分)

67. 阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。

The Wilsons were having dinner. The food was left from their Thanksgiving dinner two days before: turkey soup and turkey meat mixed with potatoes. Eleven-year-old Angelina asked, "Are we having turkey ice cream, too?" Her <u>father</u> replied, "Angelina, have you forgotten that I had no job for a whole year? Now I have <u>work</u> again. You should be very <u>thankful</u>." "I'm sorry I said that about the turkey! But unless I get a new dress, I will not look good for the Christmas <u>Festival</u>." Angelina murmured.

The Festival was the winter holiday celebration of a group she belonged to: the Avalon Girls' Service Club. They wrote cheerful cards for hospital patients. They cooked meals for the homeless. But the Christmas Festival was different. The girls wore party clothes and many people came to see them perform. Angelina had only a plain gray dress that she had worn to the event last year. And now it was a little too short. Angelina appealed to her parents to buy one for her, a beautiful red dress in Forbes' Store. Her mother sighed, "Well, we cannot buy it. We have to be careful. You never know when I might lose my job."

All hope was not gone. There was a sign in the Forbes store window that said "layaway (分期付款)". Angelina pulled ten worn dollar <u>bills</u> from her coat pocket. She ran to the store and begged the salesperson, Mrs. Harding, to hold 'her' dress for her. "Ok. But you must come back in two weeks to pay the <u>rest</u>." Angelina felt like jumping into the air. She was so happy that she told Mrs. <u>Harding</u> about the Avalon Service Club's work and its Christmas party.

Then, Angelina shook and suffered in the cold wind looking for work. Finally, Angelina got a job making new clothing for dolls. Angelina was excellent at <u>sewing</u>. Sure enough, the dolls' dresses turned out beautiful. She got

twenty dollars. Still, she was far from having enough money for her dress. She felt helpless as the final payment date arrived.

She returned sadly to Forbes' Store, "I don't have enough money for the dress." Then she saw Mrs. Harding's eyes were red. She looked like she had been crying. She said the store was closing and she was losing her job. 注意:

- 1. 所续写短文的词数应为 150 左右;
- 2. 至少使用 5 个短文中标有下划线的关键词语;
- 3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;
- 4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。

Paragraph	1
I did Liupii	

Suddenly, Mrs. Harding said she would pay the rest of the money so Angelina could have it.
Paragraph 2
Outside, Angelina saw a man who looked like Santa Claus was asking people for money to help poor people.

## 【答案】Possible version:

Suddenly, Mrs. Harding said she would pay the rest of the money so Angelina could have it. "Your club always does good work. I would like you to have this dress for your Festival." Angelina thought how much she wanted the red dress. But she remembered how sad her father had felt during that long year when he had no work. She chose her words carefully, "That is very good of you, Mrs. Harding. But you will need all your money until you get another job." Angelina expressed thanks and closed her hand around the worn dollar bills Mrs. Harding returned to her. With that, she said goodbye and ran out of the store into the cold street.

Outside, Angelina saw a man who looked like Santa Claus was asking people for money to help poor people.

Angelina stood still for a moment on the snowy sidewalk. Then, quite suddenly, she gave the man dressed as Santa Claus several dollars. "Mrs. Harding is not the only one who wants to help other people." Just as suddenly she

decided that maybe she would buy some material to add length to her old gray wool dress. And she started to plan how she would sew bright red ribbons along the neckline. Who knew, maybe she could look good at the Festival after all. But, in any event, she would have fun. After all, it was Christmas time.

## 【解析】

【分析】本文以人物为线索展开,讲述了安吉丽娜想要买一条新裙子参加圣诞节活动,但是贫困的家庭情况不允许买。后来安吉丽娜去商店分期付款买新裙子,但是安吉丽娜很努力地工作也没能够在截止日期之前付完钱。店员哈丁太太看到伤心的安吉丽娜,想帮助她但是,安吉利娜想到哈丁太太失业了需要钱渡过难关,于是拒绝了她的好意。在回家的路上,安吉丽娜遇到圣诞老人筹钱帮助别人,想起处于困难中的哈丁太太都想着帮助别人,自己也应该这样,于是把本来用于买裙子的钱捐赠出去。

## 【详解】1.段落续写:

- ①由第一段首句内容"突然,哈丁太太说她愿意付剩下的钱,这样安吉利娜就可以拥有它了。"可知,第 一段可描写哈丁太太想帮助安吉丽娜,但是安吉丽娜拒绝了她的好意。
- ②由第二段首句内容"在外面,安吉利娜看到一个长得像圣诞老人的人在向人们要钱来帮助穷人。"可知,安吉丽娜把本来用于买裙子的钱捐赠出去帮助别人。
- 2.续写线索:帮助付钱——感谢——拒绝——捐钱帮助——感悟
- 3.词汇激活

#### 行为类

- ①愿意付剩下的钱: would pay the rest of the moneyr/willing to pay the rest
- ②拒绝: decline/refuse politely/shake her head
- ③捐钱: gave the man money/donate money to the man

# 情绪类

- ①感谢: expresse thanks/show her gratitude/be grateful
- ②开心: have fun/be delighted/have a good time
- 【点睛】[高分句型 1] But she remembered how sad her father had felt during that long year when he had no work.

  (由连接词 how 引导的宾语从句作 remembered 的宾语)

[高分句型 2] Mrs. Harding is not the only one who wants to help other people. (由关系代词 who 引导定语从句)