# 2020年学年第一学期浙江"七彩阳光"新高考研究联盟期中联考

# 高二年级英语学科试题

考生须知:

- 1. 本卷共 8 页满分 150 分, 考试时间 120 分钟:
- 2. 答题前,在答题卷指定区域填写班级、姓名、考场号、座位号及准考证号并填涂相应数字。
- 3. 所有答案必须写在答题纸上,写在试卷上无效;
- 4. 考试结束后, 只需上交答题纸。

选择题部分

第一部分 听力 (共两节, 满分 30 分)

第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)

- 听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。
- 听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

例: How much is the shirt?

A. £19. 15. B. £9. 18. C. £9. 15.

答案是C

- 1. Where is Jennifer working now?
- A. In a college.
- B. In a hospital.
- C. In a drug store.
- 2. What does the man advise the woman to buy?

A. A red skirt.

- B. A white sweater.
- C. A pair of blue jeans.
- 3. What is the probable relationship between the speakers?
- A. Mother and son.
- B. Business partners.
- C. Boss and secretary.
- 4. What does the woman ask John to do?
- A. Do his homework.
- B. Take the piano class.

C. Pick up the package.

5. How much will the man pay?

A. \$15. B. \$30. C. \$60.

第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)

听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

### 听第6段材料,回答第6、7题。

- 6. What are the speakers mainly talking about?
- A. Inexperienced drivers.
- B. A terrible car accident.
- C. Safe driving on the road.
- 7. When does the woman feel nervous7
- A. A car cuts in at will.
- B. A car is close behind her car
- C. A car turns without turn signals.

## 听第7段材料,回答第8至10题.

- 8. How long did it take to get to Nanjing before7
- A. 2 hours.
- B. 1. 5 hours.
- C. I hour.
- 9. Why did the man come to China7
- A. To have a trip.
- B. To work as a teacher.
- C, To visit a Chinese university.
- 10. Where does the conversation probably take place?
- A. On a train.
- B. At a ticket office.
- C. In a waiting room.

### 听第8段材料,回答第11至13题。

11. How long has the man played the piano up to now?

A. For 10 years.

B. For 15 years.

C. For 20 years.

12. What do we know about the man?

A. He started to write music at ten.

B. He enjoys giving concerts in schools.

C. His CDs have become the best seller.

13. How does the woman like the man?

A. Creative.

B. Excellent.

C. Just so so.

## 听第9段材料,回答第14至16题。

14. Where does Amanda want to spend her summer holiday?

A. In Beijing. B. In London. C. In New York.

15. What does Amanda's mother want her to do?

A. Learn about Chinese culture.

B. Look after her grandmother.

C. Offer some help on the farm.

16. Who did the man plan to go to London with?

A. His friends.

B. His mother.

C. His grandmother.

## 听第10段材料,回答第17至20题。

17. What will happen in 2022?

A new space lab will be built.

B. The first space hotel will open.

C. Astronauts will live in the space hotel.

18. How many guests can the space hotel hold at a time?

A. Two. B. Four. C. Six.

19. What can guests do in the space hotel?

A. Cook food. B. Watch movies. C. Have a video chat.
20. What does the speaker think of the space trip?
A. Relaxing. B. Dangerous. C. Expensive.
第二部分 阅读理解(共两节, 满分 35 分)
第一节(共10小题:每小题 2.5 分, 满分 25 分)
阅读下列短文, 从每题所给的 A、B.C和D四个选项中,选出最佳选项。

А

In the 1940s, Josephine Baker, who was a big part of the new jazz style and culture and had a diverse group of fans, was one of the most famous women in France, The French people adored her as much as she loved France. So when World War II threw France into great danger, she decided to do whatever she could to help the nation that had given her so much.

In 1940, when armed German troops marched into Paris, some French people founded a secret alliance (同盟), known as the French Resistance. The group worked for the defense of France by assisting the European and American armies in the fight against the Germans.

As a member of the Resistance, Baker applied herself devotedly to the cause. The tasks she took up proved to be valuable. She collected coded messages written on her sheets of music and then relayed them to other members. At the same time, taking advantage of her fame, Baker provided shelter and goods for the Resistance members. It would have been dangerous if the Germans had found them.

Baker's final task was critical. She made it her mission to entertain German politicians and army members, whom she lured (引诱) in with her promises of a good show. While pleasing them with her singing and dancing, Baker, equipped with a small notebook at these concerts, listened for and wrote down details about the war. She then sorted the details and turned in reports to the Resistance.

Some thought Baker's fame would be a problem. The Germans knew who she was, but they didn't think she was smart enough to work for the Resistance. So she could get information from the Germans easily, which helped the Resistance and the French army save lives and win the war. Baker had a big influence on the Resistance's work. When she died, the army and the French people held a special ceremony to honor her contribution.

*i*. What happened when the Germans entered Paris?

A. They sent messages in secret code.

B. The French Resistance was set up.

c. Armed French soldiers defeated them.

 $\mathcal{P}$ . They were attracted by Baker's music.

- *ν*. What was an important task for Baker?
- A. Entertaining many fans.
- B. Providing shelter for the homeless.
- c. Writing messages in code.
- $\mathcal{P}$ . Giving reports to the Resistance.
- 3. From paragraph 5, we can conclude that
- A. her secret was discovered
- B. her fame caused a big trouble
- c. her work was recognized
- $\mathcal{P}$ . her music won many awards
- 【答案】1. 13 2. 19 3. c

### 【解析】

这是一篇说明文。主要介绍了法国最著名的女性 Josephine Baker,当德国武装部队入侵巴黎时,她用自己的努力为 French Resistance 做出了巨大的贡献。

【 / 题详解】

细节理解题。根据第二段关键句"In 1940, when armed German troops marched into Paris, some French people founded a secret alliance (同盟), known as the French Resistance." (1940年,当德国武装部队进军巴黎时,一些法国人建立了一个秘密同盟,即 French Resistance。)可知,当德国人进入巴黎时,French Resistance 成立了。故选 B 项。

### 【2题详解】

细节理解题。根据第四段关键句"Baker's final task was critical." (Baker 最后的任务很关键。)和"While pleasing them with her singing and dancing, Baker, equipped with a small notebook at these concerts, listened for and wrote down details about the war. She then sorted the details and turned in reports to the Resistance." (Baker 一边用她的歌舞取悦他们,一边在音乐会上带着一个小笔记本,倾听并记录下战争的细节。然后她整理了 细节,并向 Resistance 提交了报告。)可知, Baker 的重要任务是利用给德国人表演歌舞的机会,倾听并记录下战争的细节,整理后以报告的方式交给 Resistance。故选 D 项。

### 【 3 题详解】

推理判断题。根据第五段关键句"Baker had a big influence on the Resistance's work. When she died, the army and the French people held a special ceremony to honor her contribution."(Baker 对 Resistance 的工作有很大的 影响。她死后,军队和法国人民举行了一个特别的仪式来纪念她的贡献。)可知,Baker 的努力对 Resistance 是有帮助的,在她死后,军队和法国人民用特别的仪式来纪念她的贡献,由此可推断出,她的工作得到了

OAKLAND, Calif. —Facebook said on Thursday that it would allow many employees to work from home permanently.

Mark Zuckerberg, Facebook's chief executive, told workers during a meeting that within a decade as many as half of the company's more than 48, 000 employees would work from home.

"It's clear that the coronavirus has changed a lot about our lives, and that certainly includes the way that most of us work," Mr. Zuckerberg said. "Coming out of this period, I expect that remote work is going to be a growing trend as well."

Facebook's decision, the first among tech's biggest companies, is an obvious change for a business culture built around getting workers into large offices and keeping them there. Using free shuttle buses, free cafeterias and personal services like dry cleaning, tech companies have done as much as possible over the years to give employees little reason to go home, let alone avoid the office. If other large companies follow suit (仿效), tech employment could start to move from expensive centers like Silicon Valley, Seattle and New York.

Tech executives have believed that person-to-person communication was a big part of the creativity that went into making popular products. Mr. Zuckerberg long worried that employees who worked remotely would lose productivity.

In March, the coronavirus lockdown (封锁) forced companies to send employees home. Many tech companies, including Facebook, emptied their offices. Now, more than two months later, executives are discovering that their remote workers performed better than expected.

Mr. Zuckerberg said the change could offer more benefits than inconveniences for the company. Allowing remote work will allow Facebook to attract valuable employees, reduce the climate influence caused by commutes (上下班) and expand the diversity of its work force, he said.

4. According to Zuckerberg, which of the following statements is NOT true?

- A. Half of Facebook's employees have been working from home.
- B. The coronavirus is one of the factors leading to remote work.
- C. Employees' work performance at home is beyond his expectation.
- D. There are more benefits of remote work than inconveniences caused by the change.
- 5. What can be inferred from paragraph 4 and 5?
- A. Facebook's decision has influenced other companies.
- B. Tech companies offer different services to attract valuable employees.

- C. Remote work will lower tech companies' cost.
- D. It is believed that person-to-person communication helps lead to creativity.
- 6 Where is the text most probably from?
- A. A newspaper.
- B. A guide book.
- C. An entertainment magazine.
- D. An advertisement.
- 【答案】4.A 5.c 6.A
- 【解析】

这是一篇新闻报道。主要报道了 Facebook 将允许很多员工永久在家工作这一消息及它可能带来的影响。

#### 【+ 题详解】

细节理解题。根据文章第二段内容"Mark Zuckerberg, Facebook's chief executive, told workers during a meeting that within a decade as many as half of the company's more than 48,000 employees would work from home." (Facebook 首席执行官 Mark Zuckerberg 在一次会议上告诉员工们,在10年内,该公司48000多名员工中,有一半将在家工作。)可知, Facebook 的一半员工在家工作的事情还没有实现,是计划当中的事情, "Employees' work performance at home is beyond his expectation." 意为"Facebook 一半的员工一直在家工作。"不符合 Zuckerberg 的陈述。故选 A 项。

### 【5题详解】

推理判断题。根据文章第四段关键句"Using free shuttle buses, free cafeterias and personal services like dry cleaning, tech companies have done as much as possible over the years to give employees little reason to go home, let alone avoid the office. If other large companies follow suit (仿效), tech employment could start to move from expensive centers like Silicon Valley, Seattle and New York." (这些年来,科技公司利用免费班车、免费自助 餐厅和干洗等个人服务,尽可能让员工没有理由回家,更不用说离开办公室了。如果其他大公司也效仿这 一做法,科技公司可能开始从硅谷、西雅图和纽约等昂贵的中心转移。)可知,如果其他科技公司效仿 Facebook 的做法,让员工在家远程工作,就不需要租昂贵的办公楼了,也不需要为员工提供免费服务了,这样对于这些科技公司来说是省钱的。由此可推断出,远程工作将降低科技公司的成本。故选 C 项。

【6题详解】

推理判断题。根据文章内容及第一段"OAKLAND, Calif.—Facebook said on Thursday that it would allow many employees to work from home permanently." (加州奥克兰消息——Facebook 周四表示,将允许很多员工永久在家工作。)可知,本文是一篇新闻报道,文章报道了 Facebook 将允许很多员工永久在家工作这一消

С

A table-waiting robot cat built by a Chinese technology firm can carry plates of food, navigate a restaurant, miaow at diners and even react to having its ears stroked (抚摸).

Making its <u>debut</u> at the 2020 Consumer Electronics Show in Las Vegas, the so-called BellaBot was built for Chinese restaurants lacking enough waiters.

It is the brainchild of the Chinese robotics and artificial intelligence firm PuduTech. It features four shelves in the centre of its tower-like body to carry plates. Having been loaded up with meals by its human colleagues, the cat-themed robotic waiter miaows when it delivers food to diners to encourage them to take their plates. If customers thank BellaBot by stroking its ears, it will respond with a look of pleasure on its on-board screen, which displays animations of a cat's face. "The owner's hand is so warm," BellaBot has been programmed to respond.

However, much like a real cat, the robot's reaction soon changes if it is petted for too long. "It gets mad to remind you not to interrupt its job," the designers introduced. The BellaBot waiter robot is a more personality-rich update to PuduTech's previous model, which featured a more utilitarian (实用主义的) design and user interface.

Both BellaBot and its predecessor were designed with a particular mind to Chinese restaurants which are often short of waiting staff.

In a real-world food-service setting, however, BellaBot may find it difficult to operate at peak times. Nevertheless, restaurants are expected to increase their reliance on automation whether in the form of robotic waiting staff or otherwise. Furthermore, improvements in technology will see consumer robot designs grow steadily better at communicating with humans and facing new activities.

7. The underlined word "debut" in the second paragraph probably means\_\_\_\_\_.

A. first production

C. first appearance

B. first sale

D. first design

8. The robot cat is able to do the following except

A. load plates by itself and deliver food to diners

B. help diners find seats in a restaurant

C. react to diners with its ears stroked

D. remind diners not to pet it for too long

9. The text is mainly written to \_\_\_\_\_.

A. make an advertisement

B. introduce an updated invention

- C. predict future robot designs
- D. solve the problems Chinese restaurants are facing
- 10. What can be the best title for the text?
- A. Chinese robotics and artificial intelligence
- B. A Chinese technology firm
- C. Improvements in robot design
- D. Table-waiting robot cat

#### 【答案】7. こ 8. A 9. B 10. 9

#### 【解析】

这是一篇说明文。主要介绍了一项最新发明 table-waiting robot cat (端盘子的机器猫),主要是为餐馆里的客人提供送餐服务,并介绍了它的优点和不足,以及它的发展前景。

【 ? 题详解】

词义猜测题。根据第一段内容"A table-waiting robot cat built by a Chinese technology firm can carry plates of food, navigate a restaurant, miaow at diners and even react to having its ears stroked (抚摸)." (一家中国科技公司制造的一种端盘子的机器猫,可以端装食物的盘子,在餐馆里导航,在用餐者面前发出喵喵的叫声,甚至当被抚摸耳朵时可以做出反应。)可知,第一段介绍了 table-waiting robot cat (端盘子的机器猫)这项发明。 画线词所在句中的 its 代指上文提到的 table-waiting robot cat, 再结合画线词后的"at the 2020 Consumer Electronics Show in Las Vegas"可知,它应该是在拉斯维加斯举办的 2020 年消费电子展上"首次亮相", "first appearance"意为"第一次露面",符合题意。故选 C 项。

【8题详解】

细节理解题。根据第三段关键句"Having been loaded up with meals by its human colleagues, the cat-themed robotic waiter miaows when it delivers food to diners to encourage them to take their plates."(这个机器猫服务员 已经被人类同事们装满了食物,当它给食客送食物时,它会发出"喵喵"的叫声,以鼓励食客取盘子。)可知,这种机器猫是不会自己装载食物的,而是需要人类把食物放在它的身上,"load plates by itself and deliver food to diners"意为"自己装盘子,给食客送食物",不符合文章的描述。文章第一段内容"navigate a restaurant"(在餐馆里导航)和选项"help diners find seats in a restaurant (帮助食客在餐厅找座位)"一致, 文章第一段内容"react to having its ears stroked"(当被抚摸耳朵时可以做出反应)和选项"react to diners with its ears stroked (当被抚摸耳朵时对食客做出反应)"一致,文章第四段内容"However, much like a real cat, the robot's reaction soon changes if it is petted for too long. "It gets mad to remind you not to interrupt its job," the designers introduced."(然而,就像一只真正的猫,如果它被抚摸太久,它的反应很快就会改变。设计师们介绍说,"它会变得很生气,来提醒你不要打断它的工作。")和选项"remind diners not to pet it for too

long(提醒食客不要抚摸它太久)"一致。故选 A 项。

#### 【9题详解】

推理判断题。根据文章内容及第一段"A table-waiting robot cat built by a Chinese technology firm can carry plates of food, navigate a restaurant, miaow at diners and even react to having its ears stroked (抚摸)."(一家中国 科技公司制造的一种端盘子的机器猫,可以端装食物的盘子,在餐馆里导航,在用餐者面前发出喵喵的叫 声, 甚至当被抚摸耳朵时可以做出反应。)可知,本文主要目的是介绍一项最新发明。故选 B 项。

### 【10题详解】

主旨大意题。通读全文可知,本文主要介绍了一项最新发明 table-waiting robot cat (端盘子的机器猫),能够 在餐馆里为客人提供送餐的服务,并介绍了它的优点和不足,以及它的发展前景。"Table-waiting robot cat" 意为"端盘子的机器猫",正是文章介绍的新发明,能够概括文章主要内容。故选 D 项。

### 第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)

### 根短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Every family needs routines (常规). \_\_\_\_\_ Children do best when routines are regular, predictable, and consistent. Here are some tips from the American Academy of Pediatrics (AAP).

#### Weekday Mornings

To make the household function well in the morning, everyone needs to know what has to be done to get ready for the day. <u>12</u> Keep wake-up routines cheerful and positive.

### **Evenings**

Dinner should be an important time for your family. <u>13</u> During dinner the family can share the day's activities and participate in enjoyable conversation. Everyone should be encouraged to take part, and negative comments and criticism should be discouraged.

#### Bedtime

On school nights, children need a regular time to go to sleep. Lights can go out at different times for different children in the family, depending on how much sleep each child needs. Nighttime routines can help ease a child to sleep. <u>14</u> Try to avoid exciting play and activities before bedtime.

#### Weekends

Weekends are good times for family togetherness. You might go grocery shopping as a family, visit museums and zoos, do chores that everyone participates in, or go on hikes or bike rides. <u>15</u> Keep in mind that, although family time is essential, it is equally important for parents to set aside some time just for themselves, too.

A. Put as many things in order as possible the night before.

B. They help to organize life and keep it from falling into confusion.

- C. Doing the same thing at the same time every day causes boredom.
- D. These can include storytelling reading aloud, conversation, and songs.
- E. Children can also be allowed a later bedtime than during the weekdays.
- F. Some parents have their children return each afternoon to an empty home.
- G. All family members should eat together without the distraction (分心) of television or radio.

【答案】(1.13 12.14 13.6 14.9 15.13

### 【解析】

本文是说明文。每个家庭都需要一些家庭常规,文章介绍了一些好的家庭常规建议。

【11题详解】

根据上文"Every family needs routines (常规). (每个家庭都需要常规。)"可知,文章主要讨论的是家庭常规的话题。根据下文"Children do best when routines are regular, predictable, and consistent. (当常规是规则的、可预测的和一致的情况下,孩子们表现得最好。)"可知,下文讲述了什么样的常规对孩子有利。B 意为"它们有助于组织生活,防止生活陷入混乱。"选项中的 They 代指上文提到的 routines,讲述了常规在家庭生活中的作用,符合段落主旨。故选 B。

### 【い题详解】

根据上文"To make the household function well in the morning, everyone needs to know what has to be done to get ready for the day. (为了使家庭在早上能正常运转,每个人都需要知道必须做些什么来为一天做好准备。)"可知,本段讲述的是提前做准备的重要性。A 意为"前一天晚上把尽可能多的东西整理好。"选项内容符 合段落主旨,能够承接上文,建议前一天晚上为第二天的家庭生活做好准备。故选 A。

【/ 3 题详解】

根据上文"Dinner should be an important time for your family. (对于你的家庭来说,晚餐应该是一个重要时 间。)"可知,本段讲述的是晚餐时间的重要性。根据下文"During dinner the family can share the day's activities and participate in enjoyable conversation. (在晚餐期间,家人可以分享一天的活动,并参与愉快的谈 话。)"可知,晚餐期间我们应该和家人多交流。G 意为"所有的家庭成员都应该在一起吃饭,而不受电视 或广播的干扰。"选项中的 eat together 与上文的 Dinner 相呼应,符合段落主旨,能够引起下文,建议晚餐 期间,不要看电视或听广播,而是多和家人交流。故选 G。

### 【1+题详解】

根据上文"Nighttime routines can help ease a child to sleep. (夜间常规有助于孩子入睡。)"可知,本段讲述的 是在晚上能够帮助孩子入睡的家庭常规。D 意为"这些可以包括讲故事、大声朗读、对话和歌曲。"选项 能够承接上文,选项中的"storytelling, reading aloud, conversation, and songs"是对上文"Nighttime

routines"的具体举例。故选 D。

【15题详解】

根据上文"Weekends are good times for family togetherness. (周末是家庭团聚的好时机。)"可知,本段介绍的是关于周末的家庭常规。E 意为"孩子们也可以被允许比平日晚睡觉。"选项中的 than during the weekdays 与上文的 Weekends 相呼应,符合段落主旨,讲述的是对于孩子来说,周末与工作日相比,家庭常规上的变化。故选 E。

第三部分 语言运用 (共两节, 满分 45 分)

第一节完形填空(共20小题:每小题1.5分,满分30分)

阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。

My dad believed in responsibility, independence and new experience ! One day, he came from work early and saw me watching a local TV show Talent Sprouts (天才萌芽). It didn't <u>16</u> Dad long to look into my eyes, "You can <u>17</u> Ave Marie, thinking of it as an unforgettable experience to be on TV". I withdrew (退缩). I didn't want to. But I knew it would be <u>18</u> to argue. When my musical teacher agreed that I could <u>19</u> the show, I mailed my <u>20</u> with the required information.

On my way back home, I felt more relieved than <u>28</u>. In truth, the other three were far <u>29</u>. I was glad I hadn't told my friends my appearance on TV. I would avoid sympathy or being <u>30</u>

The next day, my classmate, Chard Larson, came to me. "I saw you on TV", he said. Uh-oh, my <u>31</u> was about to be broadcast to my classmates. The <u>32</u> I feared would follow. But before I could defend myself or <u>33</u> for my performance, he continued. "You should have told people you were going to be on TV. You were good. "

His generosity touched me and almost shocked me. He played the piano and we shared the same teacher. I knew he was several levels higher than me.

I got some composure (镇静), and self-confidence from the experience on Talent Sprouts. But from Chad's

words I got more than I would have from <u>34</u> playing or winning the competition.

<u>35</u> like talent, begins with sprouts.

16. A. take	B. bring	C. last	D. continue
17. A. operate	B. perform	C. appreciate	D. watch
18. A. regardless	B. useless	C. powerless	D. thoughtless
19. A. fail	B. discover	C. handle	D. cancel
20. A. postcard	B. parcel	C. invitation	D. application
21. A. turn	B. duty	C. order	D. charge
22. A. Anxious	B. Curious	C. Confident	D. Delighted
23. A. left	B. jumped	C. slid	D. missed
24. A. pick out	B. set out	C. work out	D. break out
25. A. At most	B. At least	C. At once	D. At present
26. A. if	B. because	C. while	D. before
27. A. education	B. reaction	C. graduation	D. participation
28. A. disappointed	B. guilty	C. shocked	D. disturbed
29. A. better	B. intelligent	C. considerate	D. worse
30. A. ignored	B. teased	C. respected	D. marked
31. A. experience	B. tale	C. failure	D. legend
32. A. pity	B. shame	C. regret	D. depression
33. A. forgive	B. bargain	C. apologize	D. appreciate
34. A. perfect	B. terrible	C. broken	D. messy
35. A. Responsibility	B. Struggle	C. Determination	D. Kindness
【答案】(6. A (7. B	B 18. B 19. c	20. 9 21. A 22. c	23. 9 24. c 25. B
26. 9 27. 9 28.	A 29. A 30. B	31. c 32. B 33. c	2 34. A 35. I

【解析】

这是一篇记叙文。文章讲述了作者一次自认为失败的演出,却得到同学的鼓励,深受感动的故事。

【16题详解】

考查动词词义辨析。句意:爸爸看着我的眼睛,没过多久,说:"你可以表演 Ave Marie,把它当作上电视的一次难忘的经历。"A. take 带走,花费; B. bring 带来; C. last 持续; D. continue 继续。It takes sb some time to do sth"花费某人一些时间干某事"是固定句型。故选 A 项。

【17题详解】

考查动词词义辨析。句意同上。A. operate 操作,手术; B. perform 表演; C. appreciate 欣赏,感激; D. watch 观看。根据前文"One day, he came from work early and saw me watching a local TV show Talent Sprouts (天 才萌芽)."可知,爸爸看到作者看电视节目《天才萌芽》,想到要让自己的孩子也上电视表演节目,句中 Ave Marie,应该是音乐作品名称。故选 B 项。

【18题详解】

考查形容词词义辨析。句意: 但是我知道争论是没有用的。A. regardless 不关心的; B. useless 没用的; C. powerless 无力的; D. thoughtless 欠考虑的。根据前文"My dad believed in responsibility, independence and new experience!"和"It didn't \_\_\_\_\_Dad long to look into my eyes"可以推断爸爸的态度是坚决的,并结合后来 作者的活动可知, 作者并没有和爸爸争论, 所以, 作者知道争论是没有用的。故选 B 项。

【19题详解】

考查动词词义辨析。句意:当我的音乐老师同意我可以应付这场演出时,我把申请表连同所需的资料一起寄了出去。A. fail 失败; B. discover 发现; C. handle 处理,应付; D. cancel 取消。根据"my musical teacher agreed"可知,老师同意作者的演出,所以作者能够应付。故选 C 项。

【20题详解】

考查名词词义辨析。句意:当我的音乐老师同意我可以应付这场演出时,我把申请表连同所需的资料一起寄了出去。A. postcard 明信片; B. parcel 包裹; C. invitation 邀请函; D. application 申请。因为老师同意此事,所以作者要寄出申请表给电视台。故选 D 项。

【ン/ 题详解】

考查名词词义辨析。句意:很快就到了轮到我表演的日子。A. turn 轮流、到某人的班; B. duty 责任,职责; C. order 命令,订购; D. charge 主管,看管。It is one's turn to do sth"轮到某人干某事"是固定句型。故选 A 项。

【ンン 题详解】

考查形容词词义辨析。句意:前两名选手表现平稳。我是下一个。我自信地走到钢琴前,开始弹奏。A. Anxious 焦虑的; B. Curious 好奇的; C. Confident 有信心的; D. Delighted 高兴的。根据后文"Easy, so easy."可知, 作者是充满自信的。故选 C 项。

【ンን题详解】

考查动词词义辨析。句意:我丢失了一个重要的部分。A. left 留下,离开; B. jumped 跳跃; C. slid 滑动; D. missed 失去,错过。根据后文"How can I \_\_\_9 \_\_\_a solution fast enough to get smoothly back and fill in the missing part?"可知,作者丢失了一个重要的部分。故选 D 项。

【24 题详解】

考查动词短语辨析。句意:我怎样才能够快速地想出解决办法,以便顺利地返回并填补缺失的部分? A. pick

out 挑选; B. set out 出发; C. work out 制定出; D. break out 发生。根据后文"a solution"可知,此处应该是"制 定出、想出"。故选 C 项。

### 【25题详解】

考查介词短语辨析。句意:至少,在灯光熄灭之前,我有勇气对着镜头微笑。最后,我被授予了参与证书。 A. At most 最多; B. At least 至少; C. At once 立刻; D. At present 目前。根据前文"I didn't."以及后文"I had the courage to smile at the camera"可知,作者无法弥补过失,但是有勇气笑对镜头,所以是"至少"有这个勇气。 故选 B 项。

【᠈ィ 题详解】

考查从属连词词义辨析。句意:至少,在灯光熄灭之前,我有勇气对着镜头微笑。A. if 如果; B. because 因为; C. while 然而,当……时候; D. before 在……之前。演员面对镜头谢场,应该在舞台灯光熄灭之前。故选D项。

【ンフ 题详解】

考查名词词义辨析。句意:最后,我被授予了参与证书。A. education 教育; B. reaction 反应; C. graduation 毕业; D. participation 参与。因为作者是参加演出,所以被授予的是参与证书。故选 D 项。

【28 题详解】

考查形容词词义辨析。句意:在回家的路上,我感觉到的是宽慰而不是失望。A. disappointed 失望的; B. guilty 内疚的; C. shocked 震惊的; D. disturbed 被打扰的。起初作者因为过失对演出是失望的。根据后文"I was glad I hadn't told my friends my appearance on TV."可知,此刻"宽慰"多于"失望"。故选 A 项。

【29题详解】

考查形容词词义辨析。句意:事实上,其他三个人好多了。A. better 更好; B. intelligent 聪明的; C. considerate 体贴的; D. worse 更糟。根据前文"On my way back home, I felt more relieved than \_\_\_13\_\_\_."可知,作者感到 宽慰是认为其他人演奏的好,自己很服气,由空前 far 可知用比较级。故选 A 项。

【30题详解】

考查动词词义辨析。句意:我很高兴我没有告诉我的朋友我在电视上的样子。我会避免同情或被嘲笑。A. ignored 忽视; B. teased 取笑; C. respected 尊敬; D. marked 标明。根据前文"I was glad I hadn't told my friends my appearance on TV."可知,作者庆幸没有告诉朋友,是因为害怕朋友们的嘲笑,其他选项如"忽视、尊敬 和标明"均不符合句意。故选 B 项。

【 31 题详解】

考查名词词义辨析。句意:天哪,我的失败就要传播给我的同学们了。A. experience 经验; B. tale 故事; C. failure 失败; D. legend 传说。作者认为自己表演时丢失了重要部分,演出是失败的。所以此处是怕 "失败"会被传播。故选 C 项。

#### 【32题详解】

考查名词词义辨析。句意:我害怕的耻辱会随之而来。A. pity 可惜; B. shame 耻辱; C. regret 后悔; D. depression 抑郁。因为作者认为表演是不成功,感到羞耻。故选 B 项。

【}}题详解】

考查词义辨析。句意:但在我为自己辩护或为自己的表现道歉之前,他继续说道。"你应该告诉人们你要 上电视了。你很棒。"A. forgive 原谅; B. bargain 讨价; C. apologize 道歉; D. appreciate 感激。因为作者认 为自己在电视上的演出是失败的,所以认为自己应该向朋友们道歉。故选 C 项。

【34题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我从《天才萌芽》的经历中获得了一些沉着和自信。但是从查德的话语中, 我得到了比完美的演奏或赢得比赛更多的东西。A. perfect 完美的; B. terrible 可怕的; C. broken 破坏的; D. messy 混乱的。因为作者认为自己的演出不成功,不完美,所以说朋友的鼓励比完美演奏更有意义。故选 A 项。

【35题详解】

考查名词词义辨析。句意:善良就像天赋,从萌芽开始。A. Responsibility 责任; B. Struggle 斗争; C. Determination 决心; D. Kindness 善良,好心,好意。因为作者认为同学的慷慨地鼓励和赞扬是好心的,善良的好意。故选 D 项。

### 非选择题部分

## 第三部分 语言运用(共两节, 满分 45 分)

## 第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

### 语法填空

In the high school, my classmate Apache Spark was my favorite motivator. He often <u>36</u> (make) a speech in front of us and I found <u>37</u> (me) ready to just get up and run forward.

I continue to listen to his records and read the articles that he wrote. And I am touched deeply. I recently ran across <u>38</u> interesting thought on a post of Spark. This is "I'm the hunt for who I've not yet become". Although it is a <u>39</u> (say) from somebody else, I was <u>40</u> (lose) in thought. Hopefully, we all want to be stronger and <u>41</u> (good). But are we truly on the hunt for it? Passively wishing and hoping won't make it happen. We must be <u>42</u> (active) working toward what we hope for.

You may have a clear vision of what you want <u>43</u> (become). On the other hand, you may not really know what the person you want to become is like. <u>44</u>, the important thing is that you should try your best to find the person in your heart and do <u>45</u> he or she does.

【答案】 36. made

37. myself 38. an

39. saying 40. lost

- 41. better 42. actively
- *43.* to become
- 44. However
- 45. what

#### 【解析】

这是一篇议论文。主中作者从自己最喜欢的同学 Apache Spark 的文章中发现一个有趣的想法,令作者陷入沉思,思考如何让自己才能变得更强更好。

【36题详解】

考查动词时态。句意:他经常在我们面前发表演讲,我发现自己已经准备好站起来向前跑。结合后文"and I found"可知此处描述过去发生的事情,应用一般过去时。故填 made。

【 37 题详解】

考查代词。句意:他经常在我们面前发表演讲,我发现自己已经准备好站起来向前跑。根据语境表示"发现我自己",主语与宾语指同一事物,宾语应用反身代词 myself。故填 myself。

【38 题详解】

考查冠词。句意:最近,我在 Spark 的一篇文章中发现了一个有趣的想法。thought 为可数名词,此处表泛指应用不定冠词,且 interesting 是发音以元音音素开头的单词,故应用 an。故填 an。

【39题详解】

考查名词。句意:虽然这是别人说的,我却陷入了沉思。根据上文"it is a",可知应填单数名词 saying, 作表语。故填 saying。

【40题详解】

考查固定短语。句意:虽然这是别人说的,我却陷入了沉思。结合句意"陷入沉思"可知用短语为 be lost in thought。故填 lost。

【ᡟ 题详解】

考查形容词比较级。句意:我们都抱有希望,想变得更强更好。根据上文"be stronger and"可知此处应用形容词比较级 better,表示"更好的",作表语。故填 better。

【≁ン 题详解】

考查副词。句意:我们必须积极地朝着我们所希望的方向努力。修饰动词work应用副词 actively。故填 actively。

【+ 3题详解】

考查非谓语动词。句意:你可能对自己想成为什么样的人有一个清晰的愿景。结合句意表示"想要做某事"

可知短语为 want to do sth.。故填 to become。

【++ 题详解】

考查副词。句意:然而,重要的是,你应该尽你最大的努力去找到你心中的那个人,做他或她所做的事情。 结合前后文语境可知此处为转折关系,且由逗号隔开,故应用 however。句首单词首字母要大写。故填 However。

【+5题详解】

考查宾语从句。句意:然而,重要的是,你应该尽你最大的努力去找到你心中的那个人,做他或她所做的事情。此处为宾语从句,从句中缺少宾语,结合句意"所做的事情"可知应用 what 引导。故填 what。

### 第四部分 写作(共两节,满分40分)

### 第一节 应用文写作(满分15分)

#6. 假如你是李华, 上个月你们学校举行了秋季运动会, 你的英国笔友 Tom 对此很感兴趣, 请你给他写一封回信, 介绍运动会的有关情况。内容应包括:

1. 运动会的基本情况(时间、地点和项目):

2. 你参加比赛的情况:

3. 你对此次运动会的感受。

注意: 1. 词数 80 左右:

2. 可适当增加细节,以使行文连贯。

【答案】Dear Tom,

How nice to hear from you again! Learning you are interested in our school sports meeting, I am writing to tell you something about it. It was held on the school playground last month and lasted 2 days in all with various activities included.

We enjoyed different events like relay races and some fun games. As I wanted to challenge myself, I participated in the 1500-meter race. I struggled hard for the whole race with my classmates cheering me. I finished last, but I was still proud of myself.

As for me, the sports meeting not only offered us students a good chance to relax ourselves, but also taught us the importance of teamwork and the courage of facing challenges.

Looking forward to hearing from you!

Yours,

Li Hua

本篇书面表达属于应用文,要求考生给英国笔友 Tom 写信,介绍运动会的有关情况。

【详解】第一步: 审题

体裁:应用文

时态: 根据提示, 时态主要为一般过去时为主。

结构: 总分法

总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。

### 要求:

1. 运动会的基本情况(时间、地点和项目);

2. 你参加比赛的情况;

3. 你对此次运动会的感受。

第二步:列提纲 (重点词组)

hear from, be interested in, last, participate in, struggle, as for, a good chance, facing challenge, look forward to

第三步:连词成句

1. How nice to hear from you again!

2.Learning you are interested in our school sports meeting, I am writing to tell you something about it.

3.It was held on the school playground last month and lasted 2 days in all with various activities included.

4.As I wanted to challenge myself, I participated in the 1500-meter race.

5.I struggled hard for the whole race with my classmates cheering me.

6.As for me, the sports meeting not only offered us students a good chance to relax ourselves, but also taught us the importance of teamwork and the courage of facing challenges.

7.Looking forward to hearing from you!

根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。

第四步:连句成篇(衔接词)

1.表文章结构顺序: First of all, Firstly/First, econdly/Second… (供参考)

2.表并列补充关系: What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not only…but (also), including (供参考)

3.表转折对比关系: However, On the contrary, but, Although+clause(从句)(供参考)

4.表因果关系: Because, As, So, Thus, Therefore, As a result (供参考)

连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,

【点睛】[高分句型 1] Learning you are interested in our school sports meeting, I am writing to tell you something

about it.使用了现在分词作状语;

[高分句型 2] As I wanted to challenge myself, I participated in the 1500-meter race.使用了状语从句;

[高分句型 3] As for me, the sports meeting not only offered us students a good chance to relax ourselves, but also taught us the importance of teamwork and the courage of facing challenges.使用了 not only...but also...

## 第二节 读后续写 (满分 25 分)

### **47.**读后续写

They say a cat has nine lives, and I believe that since I am now living my third life and I'm not even a cat. My first life began in 1904 when I was born into a farming family. Though struggling to make a living, I started my own family. This was when I began to <u>enjoy</u> my first life: happy, in excellent health, two lovely girls, a good job and a beautiful home. Life was a pleasant dream. Then it ended. I became affected with a <u>disease</u>, affecting first my right arm and leg, and then my other side. Thus began my second life...

Despite my disease I still drove to and from work each day with the aid of special equipment in my car. There were 14 steps in our home leading up from the garage to the kitchen door, which were my yardstick(标准), my challenge to continue living. When one day I was unable to lift one foot up one step and then drag the other painfully after it, I could then admit <u>defeat</u> and lie down to die. So I kept on working and climbing those steps. You might think that here walked a man of courage and strength. Not so. Here hobbled(跛行) a bitterly <u>frustrated</u> man who held on to everything—clear mind, wife, job, and home—because of the 14 miserable steps. As I became older,I became more frustrated.

Then on a dark stormy night in August, I began my <u>third life</u>. Fierce winds and slashing rain beat down on the car as I drove slowly down one of the less-traveled roads. Suddenly I heard the bang of a blowout. I fought the car to stop and sat there as the seriousness of the situation swept over me. It was impossible for me to change that <u>tire</u>. Completely impossible. Then I remembered that a short distance up a little side road was a <u>house</u> I started the engine and drove slowly along until I came to the dirt road, where I turned in-thankfully.

Lighted windows welcomed me to the house and I pulled into the driveway and pressed the horn. 注意:

1. 所续写短文的词数应为150左右;

- 2. 应使用 5 个以上短文中标有下划线的关键词语;
- 3. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好;

4. 续写完成后,请用下划线标出你所使用的关键词语。

#### Paragraph 1:

The door opened and an old man came out.

#### Paragraph 2:

In the next few frozen seconds, I found the soaking old man a cripple!

【答案】 The door opened and an old man came out. I rolled down the window and called out that I had a flat tire and needed someone to change it for me because I was disabled and couldn't do it myself. Bundled in raincoat and hat, he asked me to sat there comfortable and dry, and started working hard in the storm. It seemed to me that he was awfully slow and I was beginning to become impatient. Eventually, it was done. I felt the car bump as the jack was removed, and then he was standing at my car window.

In the next few frozen seconds, I found the soaking old man a cripple! Shame penetrated and I was sick with an intensity I had never felt before. A crippled old man! How could I sat comfortably in the car while an old man did all the work for me in the soaking rain! I don't remember how long I sat there after he waved good night and left me, but it was long enough for me to search deep within myself. I realized that I was filled to overflowing with self-pity, indifference to the needs of others and thoughtlessness. That night marked the beginning of my third life: I am trying now not only to climb 14 steps each day, but in my small way to help others.

### 【解析】

### 【分析】

本题考查学生对于文章主旨的把握能力以及对于故事的续写能力。

【详解】前文主要讲的是"我"认为自己像猫一样有"九条命",并阐述了自己所认为的第一条命和第二条命的生活经历。在给的第一段开头中,"The door opened and an old man came out.",句中所出现的另外一个人"the old man"应是关键词,因为后文都围绕 the old man 进行阐述,第二段描述了"我"糟糕天气中的糟糕没有耐心,对于帮助自己的 the old man 有点不耐烦。在所给的第二段开头中"I found the soaking old man a cripple!", a cripple 成为这位老者的特点。后文重点描述了作者的愧疚心里。

## 【点睛】高分句型

My third life began on that night when an old cripple man's indeed told me that I would try not only to climb 14 steps each day, but in my small way to help others from then.我的第三次生命始于那天晚上,一个跛行老人告诉我,我不仅要每天爬上 14 级台阶,还要用我微薄的力量去帮助别人。

本句中使用了定语从句: when an old cripple man's indeed told me that I would try not only to climb 14 steps each day, but in my small way to help others from then.且从句中包含一个宾语从句: that I would try not only to climb 14 steps each day, but in my small way to help others from then.