山东省 (新高考)2021 届高三第二次模拟考试卷

英 语 (三)

注意事项:

- 1.答题前, 先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上, 并将准考证号条形码粘贴 在答题卡上的指定位置。
- 2.选择题的作答:每小题选出答案后,用 2B 铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
- 3.非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。
 - 4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。

第 [卷(选择题)

第一部分 听力(共两节,满分30分)

第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)

听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

1. Why does the man want to leave?

A. The service is too slow.

B. The music is too loud.

C. The food is bad.

2. What does the woman do?

A. A nurse.

B. A teacher.

C. A shop assistant.

- 3. What has the man decided to do?
 - A. Check the schedule.
 - B. Go to see an engineer.
 - C. Continue his talk with Mr. Black.
- 4. Where does the conversation most probably take place?
 - A. On a bus.
- B. In a library.

C. In a shop.

5. How did the man feel about his jump in the end?

A. Terrified.

B. Excited.

C. Disappointed.

第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)

听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟,听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。

听第6段材料,回答第6、7题。

6. What are the speakers talking about?

A. An accident.

B. A restaurant.

C. A magazine.

- 7. Why is The Sunflower closed now?
 - A. It is under repair.
 - B. The workers are on holiday.
 - C. It will move to another town.

听第7段材料,回答第8、9题。

- 8. What do we know about Mr. Bannister?
 - A. He is a new member of the company.
 - B. He worked on a trade deal last year.
 - C. He lacks experience.
- 9. Who do the speakers think is suitable for the position in the end?

A. Amelia.

B. Mr. Duncan.

C. Mrs. Templeton.

听第8段材料,回答第10至12题。

- 10. What are the speakers doing?
 - A. Cooking.

B. Doing shopping.

C. Watching TV.

11. What does the man like best?

A. Cheese.

B. Milk.

C. Ice cream.

12. When does the conversation take place?

A. At noon.

B. In the late afternoon.

C. At night.

听第9段材料,回答第13至16题。

- 13. Who gave the woman her first mountain bike?
 - A. Her uncle.

B. Her father.

C. Her brother.

- 14. Why did the woman slow down at one point in the Regional Championship?
 - A. The road was full of rocks.
 - B. She was too tired to speed up.
 - C. Someone appeared on the road suddenly.
- 15. What does the woman think is the most important before a race?
 - A. Doing sports to keep fit.
 - B. Looking at the route in advance.
 - C. Making sure the bike is in good condition.
- 16. What does the woman say about the clothes for a race?

A. They're tight.

B. They're pretty.

C. They're comfortable.

听第 10 段材料, 回答第 17 至 20 题。

- 17. When does the Business Studies course start?
 - A. On June 5th.
- B. On June 12th.

C. On July 11th.

- 18. What can the students bring with them during the course?
 - A. Notebook computers.
- B. Business videos.
- C. Mobile phones.

- 19. Where is the Business Studies Department?
 - A. On the left side of the Science Center.
 - B. Next to the staff car park.
 - C. Beside the main entrance to the college.
- 20. What language classes are provided this summer?

A. Japanese and German.

B. French and Chinese.

C. Italian and Spanish.

阅读理解(共两节,满分50分) 第二部分

第一节 (共 15 小题;每小题 2.2 分,满分 37.5 分)

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将 该项涂黑。

Α

If you hear the word "Castle" or the word "Palace", you may picture the same kind of building for both: large, made of stones, probably with a tower. And, of course, you're not entirely wrong, as those are features of both palaces and castles.

So then hay bother to visit one royal building in the United Kingdom Buckingham Palace and another the same country Windsor Castle? It turns out there is a difference, and you can find it pretty plainly in these two popular buildings.

The Case for Castles

Castles were residences for royalty. But they were also intend as defensive seats. Say you're a king who has taken a particular area over. Now you have to hold it, castle and staff it with soldiers to defend your conquered territory and ensure it remains part of your kingdom.

Castles were built throughout Europe and the Middle East primarily for protection of the king and his people. Some common features of castles include:

- •thick walls and heavy gates to keep invaders out
- •protective low walls for archers to shoot with cover
- •high towers for keeping a lookout over the surrounding
- •gatehouses for admitting allies instead of allowing enemies into the castle

The Place for Palaces

Palaces, on the contrary, had no defensive purposes. They were first meant for showing off the great victory of the war. Palaces were where the spoils(战利品) of war might be displayed, along with grand architecture, massive banquet halls, golden table settings and maybe even hundreds of luxuriously decorated rooms.

While kings certainly took up residence in palaces as well as castles, nonmilitary royals might also have lived in (or still live in) palaces. Ministers could live in castles to show the power of their riches rather than their nonexistent military power. The term comes from Palatine Hill in Rome.

21. Which of the flowing is one feature of castles?

- A. Low towers surrounding castles.
- B. Defensive low walls for shooting.
- C. Gatehouses allowing enemies into the castle.
- D. Thick walls and heavy gates to lock invaders in.
- 22. Why were palaces first built?
- A. To accommodate ordinary soldiers.
- B. To defend the king's conquered territory.
- C. To show off the art of royal painting,
- D. To display huge success of the war.
- 23. What is the main purpose of the text?
- A. To list the reasons for kings living in palaces.
- B. To make a comparison between castles and palaces.
- C. To talk about the value of castles in modern times.
- D. To show palaces are more popular than castles.

В

My mother always told me, "You should explore your own country before stepping out into the world." However, it seems like a tough mission to travel all across its expansive surfaces. But luckily for me, Via Rail Canada offered youths between the ages of 18 and 25 the chance to ride the train across Canada for the month of July. The ticket was a bargain \$150. My best friends Trevor, Joel and Jeremy and I immediately jumped at the opportunity and secured four tickets on the great Canadian railroad.

For a group of 20-year-olds, this was like the first flight of young birds from the nest. When we approached the train station in the morning, our 22-day adventure from Sudbury to Vancouver was to begin. Eyes baggy from lack of sleep, we jumped on board as if it was the train to Hogwarts in Harry Potter. Although the thought of three full days on those tracks covering close to 3,000 kilometres crushed our spirits a little, what happened next caught us by surprise.

The three days on board turned into a summer camp on rails. At night, we would climb up the glass-domed train car, which gave us a scenic view of the starry night sky, untouched by the harmful light pollution. Before we knew it, the warm sun rays beating down on our faces woke us up for another day on the rails. To my surprise, a sea of golden grain fields dominated the landscape we were in the Canadian Prairies.

Another day slipped away and we set up for another night in the dome. And this time we were greeted by night sky painted by a fantastic thunderstorm. Lightning was striking at an incredible rate. The spectacular and

memorable light show left everyone in the glass bubble in complete disbelief.

Arriving in the Rocky Mountains was one of the most surrealistic(超现实的) experiences of my life. Before the train adventure, if I could have skipped the travel and arrived at the destination, I would have. That is no longer true. I've learned that the journey can be more enjoyable than the destination.

- 24. What has made the author's train adventure across Canada a reality?
- A. The encouragement given by his mother.
- B. The appeal of the scenic views in the country.
- C. The discount ticket offered by Via Rail Canada.
- D. His great courage to challenge a tough mission.
- 25. What can we infer about the young people from Paragraph 2?
- A. They were excited about the coming train journey.
- B. They left their parents for the first time in their life.
- C. They never thought of having a train adventure.
- D. They were hooked by the magic story of Harry Potter.
- 26. What does "the glass bubble" in the fourth paragraph refer to?
- C. A summer camp on the train.

A. A brain in lack of imagination.

D. The sightseeing bus.

B. The glass-domed train car.

- 27. What did the author learn from the train adventure across Canada?
- A. Opportunities are hard to get.
- B. Enjoying a journey counts a lot.
- C. Splendid scenery attracts young people.
- D. The traveling experience is not real to him.

 \mathbf{C}

Just when we thought we had seen all the magical things that 3D printing can do, here comes another—a working artificial leg has transformed the life of a little Canadian duckling(小鸭) called Dudley, who had been struggling to get by after losing a leg.

The story began on August 19th, 2013, when the newly-born healthy Dudley and his brother were placed inside a chicken coop(笼子) at the K9-1-1 Animal and Rescue Services in Sicamous, British Columbia. Within a few hours, an aggressive chicken attacked the two, killing Dudley's brother and leaving him with a disability!

While Dudley could swim with his single leg, he had a hard time walking on the firm ground. Determined to help him, Doug Nelson, the owner of the shelter decided to consult Terence Loring, the founder of a design firm that among other things also offers 3D printing designs.

Given that he had just launched 3 pillar designs, Terence somewhat hesitated to take on a duckling as his first client(客户). But as soon as he saw brave little Dudley walking around on one leg, Terence knew he had to do something. Using his biomedical engineering training, Terence spent the next few weeks creating a 3D template(模板), after he found out how ducks' legs work in YouTube videos about ducks. Once ready, he sent them to Ontario-based 3D engineering firm Proto3000, who agreed to print the leg.

The second artificial leg was much stronger than the first one. When the artificial leg that is printed from strong ABS, a thermoplastic(热塑性塑料) that becomes soft and moldable when heated and attached to a foot designed from soft and flexible robber-like plastic, was fitted to Dudley, his whole manner changed. He wagged his tail and showed it off to his best friend—a pig called Elsie.

Of course, as Dudley has been growing, the leg and foot have had to be replaced. But that hasn't bothered Terence who continues to improve the design. The best part is that Terence has put all the designs on his website so that anyone wishing to help out an animal suffering from a similar injury can do so, by simply hitting the print button on his/her 3D printer!

- 28. How did Dudley lose his leg?
- A. He wasn't well looked after.
- B. He lost it in a traffic accident.
- C. He lost it in a chicken attack.
- D. He was born with a disability.
- 29. What do we know about Terence Loring's design firm?
- A. It is the first one to offer 3D printing designs.
- B. 3D printing designs are only part of its services.
- C. Its main clients are injured animals.
- D. It often cooperates with Proto3000.
- 30. What did Terence first do to make an artificial leg for Dudley?
- A. Consulting Dudley's owner about the solution.
- B. Creating a 3D template with the help of Proto3000.
- C. Being trained in biomedical engineering.
- D. Watching YouTube videos about ducks.
- 31. To Terence's great satisfaction,
- A. Dudley has got a permanent artificial leg

- B. a possible solution has been found to help suffering animals
- C. he succeeded in his first attempt to make Dudley an artificial leg
- D. his design has become widely known online

D

When music comes on, some people are toe-lappers or head-bobbers, others shake their hips, and then there are those who let the rhythm move them to a full-body boogie (布吉舞). But, whatever it is, the way we dance to a beat is so noticeable to an individual that a computer can now identify us by our unique dancing "fingerprint".

Researchers at the Centre for Interdisciplinary Music Research at Finland's University of Jyv skyl have been using motion capture (动作捕捉) technology to study what a person's dance moves say about his or her mood, personality, and ability to sympathize. They recently made an accidental discovery while trying to see if an ML machine, a form of artificial intelligence, would be able to identify which kind of music was playing based on how the participants of the study were dancing. In their study, the researchers' motion captured 73 participants with the AI technology while they danced to eight different music genres: electronica, jazz, metal, pop, rap, reggae, country, and blues. The only instruction the dancers were given was to move in a way that felt natural.

But what it could do was more shocking. The computer was able to correctly identify which music one of the participants was dancing to 94 percent of the time, regardless of what kind of music was playing, based on the pattern of a person's dance style. It was the movement of participants' heads, shoulders and knees that were important markers in distinguishing between individual. "It seems as though a person's dance movements a kind of fingerprint. Each person has a unique movement signature that stays the same no matter what kind of music is playing," said Pasi Saari, a co-author of the study, in a class.

It's possible that dance-recognition software could become something similar to face-recognition software but it doesn't seem as practical. For now, researchers say that they are not as interested in possible surveillance (!!! 视) uses of this technology, but rather what the results of this study say about how humans respond to music. So don't worry about being identified at nightclub by an AI via your signature dance moves yet.

- 32. What did the researchers expect to do with the ML machine?
- A. Test the dancers' flexibility.
- B. Make dancers accustomed to the beat.
- C. Identify the music using dancers' moves. D. Check the accuracy of motion capture technology.
- 33. What might not help the AI technology determine a dancer's identity?
- A. Head movement. B. Foot movement. C. Knee movement. D. Shoulder movement.
- 34. What do researchers want to use the results for?

- A. Putting it on the application market.
- B. Programming it to work at nightclub.
- C. Learning about the human response to music D. Developing a software like face-recognition.
- 35. What can be the best title of the text?
- A. A music style matters less than its beat.
- B. New AI can generate your next dance move.
- C. A dance-recognition software will become more popular.
- D. New AI can identify you by your dancing "fingerprint".

第二节 (共 5 小题; 每小题 2.5 分, 满分 12.5 分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

Financial Education-Awareness Dilemma

When it comes to financial education, the majority of today's youth will regard it as a necessity for certain specific people who want to make their career in the financial world. 36. Actually, elementary financial education is a must for all, as money transaction is an essential part of our day-to-day life.

Suppose you have \$100 in a saving account that pays simple interest at the rate of 2%per year. If you leave the money in the account, how much will you have accumulated after 5 years: more than \$102, exactly \$102, or less than \$102? The test might look simple, but only half of the people surveyed gave the correct answer.

37. The explanation goes as follows: People with low levels of financial literacy suffer from that lack of knowledge at every stage of their lives. Researchers on this subject say people with a high degree of financial literacy are more likely to plan for their retirement. 38.

On the contrary, people who have a lower degree of financial literacy tend to borrow more, accumulate less wealth, and pay more in fees related financial products. They are less likely to invest, more likely to experience difficulty with debt, and less likely to know the terms of their mortgages and other loans. Thus, the cost of this financial ignorance is very high. 39.

What is the solution? 40. Like reading and math, financial education must become part of the core curriculum in our schools. Likewise, parents should engage in regular, constructive conversations about money matters. This will give their kids a solid foundation for financial well-being, which will keep on giving returns throughout the course of their lives.

- A. Financial education must start early.
- B. However, they miss an important point.
- C. Why does each of us have to face a financial challenge?

- D. Why does financial literacy matter so much in our society'?
- E. Rich people are generally better educated on financial management.
- F. Besides, these people have more than double the wealth of people who don't.
- G. For example, they frequently make late credit card payments, overspend their credit limit, etc.

第三部分 英语知识运用(共两节,满分30分)

第一节 完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)

阅读 卜 囬 短 乂 ,	从短乂后各题所给日	的四个选项(A、B、	C 和 D) 中,选出可以填入空日处的
最佳选项,并在答题	题卡上将该项涂黑。		
Two years ago, m	y friend and I were at c	ollege. With his birthda	ay quickly approaching, he came to me with
an unusual <u>41</u> :	instead of receiving pres	sents, he wanted to do s	some acts of kindness.
I was42	for such an idea. Giving	g instead of taking for	the birthday was really difficult. I asked him
how he could come up	with such a43	idea. He told me abou	ut a TED talk he had watched on generosity,
which had inspired him	n. So we started to4	4 creative things w	re could do.
Our university em	nployed some security g	uards to45 i	ts students. They have to work46,
keeping watch on ever	ry corner throughout the	e university. For the m	nost part it's a thankless job as most people
grow 47 to	seeing the guards all	around and eventually	barely notice their
acknowledge their effo	rts. How could we show	them our appreciation	?
We decided to ma	ke a large pot of hot	49 . We hired a Ub	per and asked the driver to take us around the
campus where we kne	w the50 wou	ld be and we poured t	hem each a cup of hot chocolate. The Uber
driver was51	a bit doubtful to the en	tire plan but after a wh	ile he was helping us52 the guards
and our lively spirit had	d 53 to him as v	well. We were met with	many54 and appreciative words. It
was amazing to see how	w a55 act or 6	even intention of genero	osity can lift everyone's spirit.
41. A. order	B. request	C. problem	D. story
42. A. stuck	B. blessed	C. burdened	D. bored
43. A. traditional	B. complex	C. familiar	D. novel
44. A. plan out	B. take over	C. watch for	D. hold back
45. A. judge	B. help	C. monitor	D. protect
46. A. step by step	B. around the clock	C. more or less	D. now and then
47. A. addicted	B. devoted	C. attached	D. accustomed
48. A. presence	B. hunger	C. poverty	D. thirsty
49. A. tea	B. milk	C. porridge	D. chocolate

50. A. workers B. students C. guards D. drivers 51. A. finally B. initially C. occasionally D. frequently 52. A. remind B. track C. spot D. recognize 53. A. spread B. moved C. happened D. returned 54. A. friends B. difficulties C. greetings D. smiles 55. A. similar B. small C. daily D. modest

第Ⅱ卷(非选择题)

第三部分 英语知识运用(共两节,满分30分)

第二节(共10小题,每小题1.5分,共15分)

阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

Smell, more than any other sense, is deeply rooted in memory. It is believed by scientists <u>56.</u> smells can recall feelings of distant memories. The scientists say <u>57.</u> area of the brain assigns memories to smells and stores 58. (they) for decades. The area can instantly recall the memories with great clearness years later if a person encounters the smell again. Christina Strauch, from the Ruhr University in Germany, says smells 59. (store) in the olfactory brain. The word "olfactory" means anything related 60. the sense of smell. Many smells can transport us back to our childhood. Smells from cookies baking in the kitchen or the smell of a home-made dish can bring back 61. (amaze) memories of growing up. Some smells can take you away to another point in time. Some smells can make you wish you 62. (be) back in the past, or make you want to escape, which depends on whether the smell has a positive or negative 63. (associate). Some doctors partly depend on this for their patients. Smells can even encourage you 64. (buy) things in stores. Many stores introduce certain smells to awake particular memories, 65. can make people buy things they loved years ago.

第四部分 写作(共两节,满分40分)

第一节 应用文写作(满分15分)

假如你是英语课代表李华。你们班每节英语课都轮流由一位同学做"One-minute Class Report",活动坚 持了一年。学期末,英语老师要求你作一个报告,总结此活动。请你用英语写一篇稿子,内容包括:

- 1. 活动情况;
- 2. 对英语学习的帮助;
- 3. 你的建议。

注意:可以适当增加细节,以使行文连贯。

第二节 读后续写(满分25分)

阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。

"Now, parents and students separate into two groups. You will be reunited at the end of the campus tour."

Groups of incoming freshmen happily left their parents upon hearing this announcement. I was less than thrilled about starting college, let alone leaving my mother's side to tour the campus with other freshmen; I felt a little anxious.

We followed the senior tour guide. The other freshmen chatted and made casual introductions as I dragged behind. How could I have believed I was ready for this ? After all, it had only been a few months since I left the hospital. I was feeling better for the first time in years. But college. . .?

My thinking was interrupted by a sweet female voice, "Hi, I'm Jennifer." "I'm Lauren, "I replied." Where do you prefer to live? At home or on campus? "she smiled. I'm not sure," I said. "You should live on campus! It will be a lot of fun! "she said. Before I could reply, the tour guide announced it was time to create our schedules and select the courses we wanted to take.

We crowded into the Student Activity Center. Three seniors handed out thick course bulletins(课程公告) and forms that needed to be filled out. All around me, the sounds of turning papers and writing sounded like those given by an alarm clock. Others seemed to be moving through the process quickly but I hadn't even opened my course catalog(目录).

"Focus," I told myself. Just read through the catalog and find the courses you like and a schedule that works.

"Psychology A or B, Geology 101, English, History, sections 1, 2, 3... The list went on and on.

I panicked and almost started to cry. How was I supposed to know how to complete it? I was just relearning
how to live in the real world, and they wanted me to make a schedule. How I wished someone could help me.
Paragraph 1:
Soon, other freshmen were handing in their forms.
Paragraph 2:

英 语答案解析

【答案】1-5 BACAC 6-10 BACCB 11-15 CBACC 16-20 ABABC

【听力原文】

Text 1

M: I can't hear a thing over the music. We can't even talk. Let's go somewhere else for dinner.

W: But Dennis, the food will be here any minute. Why don't we just ask the waiter to turn down the music?

Text 2

W: All the time I was at school I wanted to be a nurse, but my mother worked in a shop and said it wasn't good to be on your feet all day.

M: Then what's your job now?

W: I'm doing what I always wanted to do.

Text 3

W: Excuse me, Mr. Smith.

M: What's the matter? I don't want to be disturbed while I'm talking to Mr. Black.

W: But you have a meeting scheduled with the engineer.

M: Call him, please, and put off our meeting.

Text 4

M: Isn't this your usual stop?

W: Yes, but today I'm going to the library.

M: Oh, then you should get off at the next stop and walk to Clifton Street.

Text 5

W: You must be crazy to be jumping out of the plane at your age.

M: Everyone said so. I was very excited at first. I thought it would really feel flying. In the end, it was actually a bit disappointing.

Text 6

W: I wonder why The Sunflower went out of business. It got a great review in Dining Magazine and every time I ate there, there was a big crowd.

M: It's not closed forever. There was a fire in the kitchen last month, but they plan to reopen as soon as the damage is repaired.

W: I'm glad to hear that. It was one of the best spots in town. It was so clean; the workers were so friendly, and the food was great!

Text 7

W: There are many candidates for this promotion. In my opinion, Mr. Bannister has proven himself to the company, but he doesn't have much experience.

M: I agree with you, Amelia, but we shouldn't overlook Mrs. Templeton. She really helped us a lot with the trade deal last year.

W: I didn't think about that. You're right. We should go with her, as she's been with us longer.

M: Let's inform Mr. Duncan that we've reached a decision.

Text 8

W: At lunchtime, I watched that good cooking show, Chef's Special, and I've got some great ideas for some meals we can try out for dinner.

M: Well, that sounds good. So what's on your list?

W: Let's see. We've got some meat at home already, but we need something for a salad. We need some tomatoes, carrots and green onions.

M: Sounds very healthy.

W: The apples look really good today. Let's pick up some, too. Plus we need to get some bananas. Would you like some milk or cheese?

M: No, they are not my taste.

W: Then can you get a box of ice cream?

M: Sure, I love ice cream best.

W: I think that's everything we need. Let's go home and cook dinner.

Text 9

M: Hello, Freya. Mountain biking is a popular sport among teenagers but there are fewer girls doing it. Am I right?

W: Yes, although we're growing in numbers. When I was 13, my dad bought my brother a mountain bike but I was given an ordinary one. I really wanted to join my brother, so in the end my uncle got one for me.

M: And now you're a winner?

W: Yes. I just won the Regional Championship. It was a difficult course with lots of rocks. At one point I thought I wasn't going to win. I was ahead and then I had to slow down because a photographer jumped out from behind a tree.

M: What do you think is the most important before a race?

W: Well, there's much to do. Take plenty of exercise to keep fit. Check the route in advance. And the most important I think is that you must make sure everything's working on the bike. If there's anything

wrong with the bike, I'll be in trouble. And the clothes shouldn't slow you down so they need to be tight. They might feel a bit uncomfortable when you first put them on, but you will soon get used to it. I'm not bothered about not looking pretty — I just want to win.

Text 10

W: Hello, this is Greenhill Studies College. I'm leaving this message in answer to your questions about the Business Studies course. Firstly, you asked when the course starts. It begins on the 12th of June, and finishes on the 11th of July. At the beginning of the course, there are no lectures because we spend time watching business videos. So you won't need to bring anything for the class, as everything is provided. Don't forget, however, that although you can bring your own notebook computer if you wish, mobile phones are not allowed in the classroom. I'm afraid these can disturb the classes. You said you're coming by car. Well, as it's only a short course, you can use the visitor's car park which is just beside the main entrance. We're only a short walk away. Just turn right after the Science Center, cross the staff car park, and you'll see the door to the Business Studies Department in front of you. Finally, you also wanted to know if it's possible to attend a language course while you are here. Well, the answer is yes, but we only have room on our Italian classes. Oh, no, actually...there's one place on the Spanish course too. We usually offer French, Chinese, German and Japanese as well, but there aren't enough students for those classes this summer. If you want to apply for the course, please sign up before the 5th of June. Thank you.

【答案】21-23 BDB

【解析】本文是一篇说明文。文章主要通过对比介绍了城堡和宫殿的不同。

- 21.细节理解题。根据 The Case for Castles 部分中的"protective low walls for archers to shoot with cover" 可知,用于射击的防御性低墙是城堡的特征之一。故选 B。
- 22. 细节理解题。根据 The Place for Palaces 部分中的"They were first meant for showing off the great victory of the war."可知,宫殿最初被建是为了炫耀战争的伟大胜利。 故选 D。
- 23. 推理判断题。本文在第二段"It turns out there is a difference, and you can find it pretty plainly in these two popular buildings."就说明了城堡和宫殿是有区别的。然后分别用两部分 The Case for Castles 和 The Place for Palaces 详细地介绍了城堡和宫殿的特点。所以可知,本段的写作目的就是为了对城堡和宫殿做一个对比。故选 B。

【答案】24-27 CABB

【解析】这是一篇记叙文。主要记叙了作者和朋友乘坐火车穿越加拿大的经历,描述了他们在路途中的所见所闻和感受。

- 24. 细节理解题。根据第一段中"Via Rail Canada offered youths between the ages of 18 and 25 the chance to ride the train across Canada for the month of July. The ticket was a bargain \$150. "加拿大铁路之旅为 18 至 25 岁的年轻人提供了在 7 月份乘坐火车穿越加拿大的机会。特价票 150 美元。由此可知,是加拿大铁路公司提供的特价票,让作者穿越加拿大的火车冒险变成了现实。故选 C。
 - 25. 推理判断题。对于一群 20 多岁的年轻人来说,这就像是雏鸟第一次从巢里飞出来。当我们

早上到达火车站时,我们从 Sudbury 到 Vancouver 的 22 天冒险就要开始了。由于睡眠不足,我们的眼睛都肿了起来,我们跳上了火车,就好像是《哈利波特》里开往霍格沃茨的火车。由此可推知,年轻人对即将到来的火车旅行很兴奋。故选 A。

- 26. 词义猜测题。根据第三段中"At night, we would climb up the glass-domed train car, which gave us a scenic view of the starry night sky, untouched by the harmful light pollution."可知晚上,我们会爬上玻璃圆顶车厢,在那里我们可以看到满天星斗的夜空,没有受到有害的光污染。以及划线短语上文"And this time we were greeted by night sky painted by a fantastic thunderstorm. Lightning was striking at an incredible rate. The spectacular and memorable light show left everyone."可知这次迎接我们的是描绘着梦幻般的雷雨的夜空。闪电以令人难以置信的速度袭来。壮观而难忘的光影秀让"the glass bubble" 里的每个人都难以置信。由此可知,"the glass bubble"指的是玻璃穹顶的火车车厢。故选 B。
- 27. 推理判断题。根据最后一段中"I've learned that the journey can be more enjoyable than the destination."可知我明白了旅途比目的地更令人愉快。由此可推知,作者从穿越加拿大的火车冒险中学到了享受一段旅程很重要。故选 B。

【答案】28-31 CBDB

【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍 Terence 利用 3D 打印技术成功地为一只小鸭子做了一条假肢,让那些关心动物的人看到了治疗受伤动物的一种可行方法。

- 28. 细节理解题。根据文章第二段"Within a few hours, an aggressive chicken attacked the two, killing Dudley's brother and leaving him with a disability!"几个小时后,一只有攻击性的鸡袭击了他们俩, 杀死了 Dudley 的哥哥,并使它成为残疾!可知, Dudley 受到了鸡的攻击而失去了一条腿,故选 C。
- 29. 细节理解题。根据文章第三段"Determined to help him, Doug Nelson, the owner of the shelter decided to consult Terence Loring, the founder of a design firm that among other things also offers 3D printing designs."为了帮助他,该收容所的主人 Doug Nelson 决定咨询 Terence Loring,后者是一家设计公司的创始人,该公司也提供 3D 打印设计。可知,Terence 的公司除了 3D 打印设计,还提供其他服务。故选 B。
- 30. 细节理解题。根据文章第四段"Using his biomedical engineering training, Terence spent the next few weeks creating a 3D template(模板), after he found out how ducks' legs work in YouTube videos about ducks. "Terence 利用他的生物医学工程训练,在 YouTube 上关于鸭子的视频中发现鸭子的腿是如何工作的之后,他花了几周时间创建了一个 3D 模板。可知,Terence 先从 YouTube 视频上看鸭子腿的运动原理,然后再利用自己生物医学工程方面的知识制作出了一个 3D 模板,故选 D。
- 31. 推理判断题。根据文章最后一段"The best part is that Terence has put all the designs on his website so that anyone wishing to help out an animal suffering from a similar injury can do so, by simply hitting the print button on his/her 3D printer!" Terence 把所有的设计都放在了他的网站上,这样任何想

要帮助遭受类似伤害的动物的人都可以这样做,只需点击他/她的 3D 打印机上的打印按钮!可推断,让 Terence 最高兴的是,他的这一做法让那些关心动物的人看到了治疗受伤动物的一种可行方法。故 选 B。

【答案】32-35 CBCD

【解析】本文是说明文。 文章介绍了一项研究结果:新的 AI 技术可以通过跳舞者独特的跳舞"指纹"来识别他们。

- 32. 细节理解题。根据文章第二段中"They recently made an accidental discovery while trying to see if an ML machine, a form of artificial intelligence, would be able to identify which kind of music was playing based on how the participants of the study were dancing."他们在尝试看人工智能ML机器是否能够根据研究参与者跳舞的方式来识别出播放的音乐时,有了一个意外发现。可知,研究人员期望用ML 机器根据舞蹈者的动作识别音乐。故选 C。
- 33.细节理解题。根据文章第三段中"It was the movement of participants' heads, shoulders and knees that were important markers in distinguishing between individual."参与者头部、肩膀和膝盖的运动是区分个体的重要标志。可知, 跳舞者的脚部运动不能帮助 AI 技术确定跳舞者的身份。故选 B。
- 34. 细节理解题。根据文章第四段中"researchers say that they are not as interested in possible surveillance (监视) uses of this technology, but rather what the results of this study say about how humans respond to music."研究人员说他们感兴趣的不是这种技术的监视用途,而是这项研究关于人类对音乐是如何反应的结果。可知,研究人员想用这个研究的结果来了解人类对音乐的反应。故选 C。
- 35. 主旨大意题。文章第一段提到"whatever it is, the way we dance to a beat is so noticeable to an individual that a computer can now identify us by our unique dancing "fingerprint"." 不管是什么舞蹈,我们跟着节拍跳舞的方式对一个人来说是如此明显,以至于电脑现在可以通过我们独特的跳舞"指纹"来识别我们。第三段中提到研究人员 Pasi Saari 所说的话"It seems as though a person's dance movements a kind of fingerprint. Each person has a unique movement signature that stays the same no matter what kind of music is playing."一个人的舞蹈动作就好像是一种指纹。每个人都有自己独特的动作特征,无论演奏什么音乐,这些特征都是不变的。由此可知,文章是关于新的 AI 技术能够通过独特的跳舞"指纹"来识别跳舞者。D 项"新的 AI 技术能够通过你的跳舞"指纹"来识别你"可以作为本文标题。故选 D。

【答案】36-40 BDFGA

【解析】这是一篇议论文。文章主要讲述了金融教育意识的困境。今天的大多数年轻人都会把它看作是某些特定的人在金融界谋生的必要条件。实际上,基础金融教育是所有人的必修课。

36. 根据上文 When it comes to financial education, the majority of today's youth will regard it as a necessity for certain specific people who want to make their career in the financial world. 可知,今天的大

多数年轻人都会把它看作是某些特定的人在金融界谋生的必要条件; 再根据下文 Actually, elementary financial education is a must for all, as money transaction is an essential part of our day-to-day life.可知,实际上,基础金融教育是所有人的必修课。故 B 项(然而,他们忽略了一个重要的问题)串联上下文,符合题意。故选 B。

- 37. 根据下文 The explanation goes as follows 可知,此句是对一个问题的解释;再分析本段可知,本段主要讲述了金融知识对我们社会非常的重要。故 D 项(为什么金融知识对我们的社会如此重要?)适合做本段主旨句。故选 D。
- 38. 根据上文 Researchers on this subject say people with a high degree of financial literacy are more likely to plan for their retirement.可知,金融知识程度高的人更有可能为退休做打算,这说金融知识程度高的人的一个特点,F 项(此外,这些人的财富是那些没有财富的人的两倍多)是其另外一个特点。故 F 项是对上文的补充说明,符合题意。故选 F。
- 39. 根据上文 Thus, the cost of this financial ignorance is very high. 可知,这种财务无知的代价是非常高的。故 G 项(例如,他们经常延迟信用卡付款、超支信用额度等)是对上文的具体说明,符合题意。故选 G。
- 40. 根据上文 What is the solution?可知,对以上问题的解决办法是什么,以及根据下文 Like reading and math, financial education must become part of the core curriculum in our schools.可知,金融教育必须成为我们学校核心课程的一部分。故 A 项(金融教育必须及早开始)承接上下文,符合题意。故选 A。

【答案】41-45 BADAD 46-50 BDADC 51-55 BCADB

【解析】本文是一篇记叙文。作者的大学朋友决定在生日时做一些善行而不是收礼物。作者和朋友在生日那天一起为学校的安保人员送巧克力热饮作为朋友的生日礼物。通过这件事,作者明白了一个微小的善举都可以产生巨大的能量,这是一个最好的礼物。

- 41. 考查名词词义辨析。结合上下文可知,此处是指朋友请求(request)作者和他一起做这件事,故选 B 项。
- 42. 考查固定搭配。根据下文的 I asked him how he could come up with such a _____ idea.可知,作者被朋友的想法难住了(stuck),故选 A 项。
- 43. 考查形容词词义辨析。结合上下文可知,此处是指作者认为朋友想在生日时做好事的想法很新颖(novel), 故选 D。
- 44. 考查动词短语辨析。plan out 精心安排,筹划; take over 接管; watch for 当心; 等待; hold back 退缩。根据语境可知作者接受了朋友的建议,所以开始策划,尤其是下文的 We decided to make a large pot of hot ______可知,此处用"筹划(plan out)"符合语境,故选 A 项。
 - 45. 考查动词词义辨析。根据上文"security guards"和下句"keeping watch on every corner"可知是

保护(protect) 学生, 故选 D。

- 46. 考查名词短语辨析。step by step 逐步地; around the clock 日夜不停; more or less 或多或少; now and then 时不时。此句中的 they 指上文的"security guards",可知,这些保安人员要全天工作(around the clock),故选 B。
- 47. 考查形容词词义辨析。grow/get accustomed to ...为固定搭配,意为"习惯于......"。根据下文的 let alone acknowledging their efforts 可知,此处用"习惯"符合语境,故选 D。
- 48. 考查名词辨析。因为习惯了到处都是警卫,因此最终几乎注意不到他们的存在(presence)。 故选 \mathbf{A} 。
- 49. 考查名词辨析。根据下文 we poured them each a cup of hot chocolate 可知我们决定为保安制作热巧克力 (chocolate), 故选 D。
- 50. 考查名词辨析。根据下文的 after a while he was helping us _____ the guards 可知,此处用"安保人员(guards)"符合语境,guards 是原词复现,故选 C 项。
- 51. 考查副词义辨析。根据下文的 but after a while he was helping us _____ the guards 可知,此处用"最初(initially)"符合语境,after 和 initially 是反义词复现,故选 B 项。
- 52. 考查动词词义辨析。根据"take us around the campus where we know"可知,此处是指司机也帮着他们在校园的角落里找(spot)安保人员,故选 C 项。故选 C。
- 53. 考查动词词义辨析。根据语境可知,此处是指作者和朋友的精神也传播给(spread)了司机,故选 A 项。
- 54. 考查名词词义辨析。此处是指收到巧克力热饮的安保人员都用微笑(smiles)向作者他们表示感谢,故选 D 项。
- 55. 考查形容词词义辨析。结合上文内容可知,作者和朋友只是为安保人员提供热饮,是一个小小(small)的行为,故选 B 项。

【答案】

- 56. that 57. an 58. them 59. are stored 60. to
- 61. amazing 62. were 63. association 64. to buy 65. which

【解析】这是一篇说明文。文章介绍了气味在人的大脑中的储存机制。

处作动词 store 的宾语,应用 they 的宾格形式 them。故填 them。

- 56. 考查主语从句。句意: 科学家们相信气味能唤起遥远记忆的感觉。空处引导主语从句,it 为形式主语,从句中不缺少成分,句意完整,故应用 that 引导。故填 that。
- 57. 考查冠词。句意:科学家们说,大脑的一个区域将记忆分配给气味,并将它们储存几十年。area 为可数名词,此处表泛指应用不定冠词,且 area 是发音以元音音素开头的单词,应用 an。故填 an。58. 考查代词。句意:科学家们说,大脑的一个区域将记忆分配给气味,并将它们储存几十年。空

- 59. 考查动词时态语态。句意: 德国鲁尔大学的 Christina Strauch 说,气味储存在嗅觉大脑中。陈述客观事实用一般现在时,且主语与谓语动词构成被动关系,故应用一般现在时的被动语态,主语为smells,谓语动词用复数。故填 are stored。
- 60. 考查介词。句意: "olfactory"这个词是指任何与嗅觉有关的东西。结合句意表示"与……有关"可知短语为 be related to。故填 to。
- 61. 考查形容词。句意: 厨房里烘烤的饼干的香味,或者家里做的菜的香味,都能勾起成长的美好回忆。修饰后文名词 memories,应用形容词 amazing,作定语。故填 amazing。
- 62. 考查虚拟语气。句意:有些气味会让你希望回到过去,或者让你想要逃离,这取决于这种气味是有积极的还是消极的联想。wish 后跟宾语从句时,要用虚拟语气。此处表示与现在事实相反的愿望,从句的谓语动词应用一般过去时,故 be 动词应用 were。故填 were。
- 63. 考查名词。句意:有些气味会让你希望回到过去,或者让你想要逃离,这取决于这种气味是有积极的还是消极的联想。根据上文"has a positive or negative"可知应填单数名词 association,作宾语。故填 association。
- 64. 考查非谓语动词。句意: 气味甚至可以促使你去商店购物。结合句意表示"促使某人做某事"可知短语为 encourage sb. to do sth.。故填 to buy。
- 65. 考查定语从句。句意:许多商店会引入某种气味来唤起特定的记忆,让人们购买多年前喜欢的东西。此处为非限制性定语从句修饰上文整个句子,从句中缺少主语,故应用关系代词 which 引导,that 不能引导非限制性定语从句。故填 which。

【范文】

I am very honoured to give the last "One-minute class report" today.

In this semester-long activity, every student participated in it and brought us different fun. This activity not only practiced our spoken English, but also let each of us build up confidence in the process of making the report, which is very beneficial for us. I hope this kind of activity can continue and I suggest that the time of the report should be extended and the topics should be increased, so as to help expand our knowledge.

【范文】

Paragraph 1:

Soon, other freshmen were handing in their forms. Many of them rushed out to meet their parents. I couldn't breathe and was feeling anxious. My head was pounding. Moments later, I was crying. And several students started to stare at me. One of the seniors in charge walked over to my table. "What's the matter?" she asked impatiently. "I... I can't do this!" I said. "All you have to do is make your schedule, just like everybody else," she said, clearly annoyed.

Paragraph 2:

Then, I felt a warm hand on my shoulder. I looked back and found Jennifer standing behind me "Everything is alright," she told the senior. "I'll help her." The senior walked away. "What's wrong sweetie?" Jennifer asked. Hearing Jennifer's kind words, I cried even harder, saying, "It's just too much!" Then Jennifer put her arm around me and said, "Let me instruct you." She then guided me through the process step by step until I completed my schedule. Later, when saying goodbye, we made a promise to keep in touch.

nd me.			
wrong,			
much!"			
igh the			
mise to			